Imádnivaló kisállatok, amiket te is tarthatsz otthon

Forrás: Shutterstock -
patkány állat degu csincsilla magazin háziállat sün
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vágysz egy kisállatra, de úgy érzed, egy kutyára vagy egy cicusra nem lenne annyi időd, amennyit ők megkövetelnek? Ne keseredj el, mert vannak más lehetőségek is ha házi kedvencet szeretnél. Több cukibbnál cukibb kisállat közül válogathatsz, amelyek ugyan nem igényelnek annyi odafigyelést, mint a kutya vagy a macska, de mégis megédesítik a mindennapjaidat. Azért tartsd szem előtt, hogy velük is foglalkoznod kell!

Csincsilla

Meglehetősen nagytestű és mozgékony állat, ezért nagy térre vagy szüksége. Igen sokáig, 15-20 évig is elél, ezzel mindenképp számolj! Társas lény, ezért érdemes mellé párt venni, mert úgy érzi magát igazán jól. Éjszakai rágcsáló, tehát jobb ha elkülöníted, mivel zajt csap. Fontos tudnod, hogy ez az állatka borzasztóan érzékeny a hidegre és a melegre is. Az ideális hőmérséklet számára a 19-21 fok, de 23-24 is még megfelel. Azonban ez alatt könnyen megfázik, ha pedig tartósan magasabb lesz a hőmérséklet 26 foknál, hőgutát kaphat, mert nála nem alakult ki az izzadás vagy a párologtatás képessége. Éppen ezért nyáron szükség van klímára, ha mellette döntesz, vagy pedig a ketrecét kell lehűteni. Ezenkívül be kell szerezned kvarcmentes homokot, mert a csincsillák abban szeretnek „porfürdőzni", ettől marad a bundájuk egészséges és fényes.

A csincsilla társas lény, ezért érdemes mellé párt venni, mert úgy érzi magát igazán jól Forrás: Shutterstock

Degu

Ugyanaz a helyzet, mint a csincsillánál, nem bírja a meleget, ezért a hűtött lakásról vagy ketrecről nyáron mindenképpen gondoskodnod kell. Ugyanakkor neki is szüksége van porfürdőre, és egy társra, de nagyon könnyen elszaporodik. Érdekes, hogy remekül megfér a tengeri malaccal, csincsillával vagy nyulakkal is. Cuki játékos állat, nem félős, de szelíd, nappal aktív igazán. A degu nagyjából 5-8 évig él fogságban.

A degu remekül megfér a tengeri malaccal, csincsillával vagy nyulakkal is Forrás: Shutterstock

Törpenyúl

Egy nyuszi meglehetősen sok figyelmet, törődést igényel, ha nem kapja meg, könnyen depressziós, beteg lehet. Nagyon puha a bundájuk, lehet őket simogatni is, ölbe vehető. Nagy a mozgásigényük, olyannyira, hogy nem lehet állandóan a ketrecben tartani, ki kell olykor engedni, hadd szaladgálhasson a lakásban, kertben. De akár teljesen szabadon is tartható, nem szükséges ketrec, ha úgy alakítjuk ki a lakást (kábeleket, virágokat biztonságba kell helyezni).

Egy nyuszi meglehetősen sok figyelmet, törődést igényel Forrás: Shutterstock

Csuklyás patkány

Elsőre talán furcsának hangzik, hogy patkányt tarts otthon, de ne a csatornában élő, betegségeket terjesztő állatra gondolj. Ez a rágcsáló egy kifejezetten jópofa kisállat, és rendkívül okos. Nagyon szeret kézben lenni, és a válladon is szívesen elücsörög, kifejezetten igényli, hogy foglalkozzanak vele, könnyen szelídíthető, de társra is vágyik. Hihetetlenül ügyesen mászik fel mindenhová, még a függőleges csöveken is, rendkívül kíváncsi természetű. A csuklyás patkány 2-3 évig él. Számíts arra, hogy éjszaka aktívak.

A csuklyás patkány egy kifejezetten jópofa kisállat, és rendkívül okos Forrás: Shutterstock

Törpesün

Ugyan őt nem fogod tudni ölbe venni és simogatni, de irtó mókás kis állatka. Az afrikai törpesünnek kicsi a helyigénye, de a huzatot és az erős napfényt nem szereti. Nem annyira játékosak, de ha olyan kedvük van, akkor elszórakoznak egy kislabdával vagy plüssfigurával. Sokféle színben létezik az egészen fehértől a sötét szürkéig, akár 6-8 évig is elélhetnek, de áltagosan 2-3 év után pusztulnak el. Szintén éjszaka élénkülnek fel, és kezdenek zajongani. Nem annyira igénylik a társat, mint az előbb felsorolt állatok, általában egyedül tartják őket, mert meglehetősen nehezen fogadják el a másik állatot.

Az afrikai törpesünnek kicsi a helyigénye, de a huzatot és az erős napfényt nem szereti Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.