Reggeli, ebéd, vacsora gluténérzékenyeknek

Forrás: Shutterstock -
ebéd Vacsora gluténérzékenység menü magazin gluténmentes étkezés reggeli gluténmentes diéta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ételallergiával vagy ételintoleranciával élők számára kész kínszenvedés néha, hogy összeállítsák a napi menüt. Most a gluténérzékenyeknek szeretnénk egy kicsit segíteni, így mutatunk 3 olyan ételt, amelyeket könnyű elkészíteni, ízletesek és számukra sem tiltottak.

A gluténérzékenységnek több típusa is létezik, ám bármelyik üti is fel a fejét valakinél egy biztos, életmódváltásra lesz szükség. Főleg a kezdeti időkben

nehéz eligazodni azon, hogy pontosan mi kerülhet és mi nem a gluténérzékenyek asztalára,

így lássunk egy reggeli, ebéd és vacsora ötletet, amelyet a diéta során is bátran lehet fogyasztani.

Tápláló reggeli - Tojásmuffin

Egészséges és gyors reggelihez kiváló választás lehet egy krémes zabkása, egy ropogós granola vagy müzli. A dobozos készítményeknél mindenképpen figyeljünk oda, hogy ne tartalmazzon a termék búzát, árpát, rozst. A legjobb, ha a csomagoláson szerepel a gluténmentes felirat.
Tartalmasabb reggelinek pedig készíthetünk egy igazán gazdag tojásmuffint, amely garantálja, hogy délig ne éhezzünk meg.

Tojásmuffin Forrás: Shutterstock


Hozzávalók:
6 tojás
12 szelet bacon
1 piros húsú paprika
2 szál újhagyma
15 dkg sajt

bors

Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 200 C°-ra. A muffinformákat (a legjobb, ha szilikonos) béleld ki a baconnel, úgy hogy 1 mélyedésbe 2 szalonnacsíkot helyezel. Vágd apró kockákra a paprikát, vékony karikákra a hagymát, a sajtot pedig reszeld le. A tojásokat üsd egy tálba, habard el a sóval és a borssal, szórd bele a reszelt sajt felét, a paprikát és a hagymát, majd a masszát adagold ki a baconnel bélelt muffinformákba. A tetejükre szórj sajtot és süsd őket 15-20 percig.

Könnyű ebéd - Borsós- citromos-sajtos rizottó

Ebédre a gluténérzékenyek ehetnek főzeléket, amelyben nincs rántás vagy habarás, salátát, húst rizzsel vagy krumplival, levest, de egy különleges borsós-citromos-sajtos rizottó is kellő lendületet biztosít a nap további részére.

Borsós- citromos-sajtos rizottó Forrás: Shutterstock


Hozzávalók:
1 közepes fej hagyma
20 g vaj
150 g borsó
200 g kerekszemű rizs
1 liter alaplé (zöldség vagy hús is lehet)
1 citrom lereszelt héja és leve
100 g reszelt sajt (legjobb a parmezán, de a trappista is megfelelő)

bors

Elkészítés:
A vajon pirítsd meg a hagymát, majd dobd rá a rizst. A keveréket forgasd jól össze, hogy a hagymás vaj mindenhol bevonja a rizsszemeket, majd adj hozzá annyi alaplét, amely éppen elfedi. Állandó kevergetés közben főzd addig, amíg a rizs magába nem szívja az összes folyadékot, majd locsolj rá egy újabb adagot. Ezt addig ismételd, amíg a rizs meg nem fő. Ha elkészült, ízesítsd sóval és borssal, add hozzá a borsót (ha fagyasztott vagy friss volt, akkor előtte főzd meg!), a citrom levét és héját, majd óvatosan forgasd össze. Legvégül szórd bele a sajtot és már tálalhatod is.

Vacsora - Zellerkrémleves


Vacsorára szintén jó ötlet egy könnyed saláta lazaccal vagy grillezett csirkével, egy frittata, de a krémlevesek is igazi jolly jokerek, hiszen gyorsan és könnyen elkészíthetőek, ráadásul a kellő feltétekkel nagyon laktatóak is.

Zellerkrémleves Forrás: Shutterstock


Hozzávalók:
1 nagy zellergumó
2 közepes krumpli
1 doboz tejföl

bors

Elkészítés:
A zellert és a krumplikat hámozd meg, vágd nagyobb kockákra és egy lábasba tedd fel őket főni annyi vízzel, amennyi éppen ellepi őket. Ha megpuhultak egy botmixerrel pépesítsd a zöldségeket, valamint sózd és borsozd. Amennyiben túl sűrűnek találod, hígítsd vízzel vagy alaplével. A tejfölt tegyed egy kisebb tálba, adj hozzá egy merőkanálnyi levest és jól keverd össze – ennek köszönhetően kiegyenlíted a hideg tejföl és a forró leves hőjét, így nem fognak kicsapódni a fehérjék -, majd add az egészet a krémleveshez és keverd át. Ezután már ne forrald fel ismét a levest! Szedd tálakba a vacsorát, szórd meg frissen őrölt borssal és kínálj hozzá félbe vágott főtt tojást, szalonnapörcöt vagy „százlábú" – gluténmentes! - virslit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.