Újhullámos vagy hagyományőrző típus vagy?

Forrás: Shutterstock -
reform hagyományos magazin étkezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elmúlt években egyre divatosabbak az alternatív étkezési formák, ám az újhullámos módi mellett egyre népszerűbb a hagyományokhoz való visszatérés is. Ez az élet több területén is jól megfigyelhető, például a konyhában.

Szélsőségek között vergődve


Vega, vegán, paleo, keto és meg sorolhatnánk, hogy milyen reform étkezési típusokkal futhattunk össze az elmúlt időszakban. A szélsőségek világát éljük, mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogy míg az

egyik irányzat teljesen kizárja az állati eredetű élelmiszereket, addig a másik a szénhidrátokat kiáltja ki minden baj forrásának.

A végletek közötti vergődés mellett azonban egyre többen látják úgy, hogy felesleges ennyire drasztikusan szemlélni a helyzetet és inkább meg kell találni az egyensúlyt valamint az egyénnek leginkább megfelelő étrendet. Hiszen logikus, hogy az egész nap a számítógép előtt ülő titkárnőnek nem pont azt kell ennie, mint az építőiparban dolgozó fizikai munkásnak. Ráadásul felesleges boszorkányüldözést indítani egy-egy élelmiszertípus ellen, mert sokszor inkább a mennyiséggel van a gond, nem pedig a milyenséggel.

A végletek közötti vergődés mellett azonban egyre többen látják úgy, hogy meg kell találni az egyensúlyt és az egyénnek leginkább megfelelő étrendet Forrás: Shutterstock

Bezzeg nagyanyáink

Tudták ezt már a nagyanyáink is, azaz hogy lehet enni mindent, csak mértékkel és érdemes bizonyos szabályokat betartani. Ötven évvel ezelőtt nem véletlenül dívott a legtöbb háztartásban, hogy pénteken nem esznek húst vagy hogy megtartják a negyvennapos böjtöt.

Manapság is egyre többen teszik magukévá ezt a szemléletet, ahogyan a háztájinak, a kisüzeminek, a szabadon tartottnak, a hazainak is egyre nagyobb a keletje. Mert érezzük, hogy

a gyökereinkhez visszatérni nem is olyan rossz dolog.

Kimenni a kertbe és leszedni az almát a fáról, leszüretelni a balkonládában nevelt epret vagy belevágni a saját fűszerkertünkben féltve gondozott bazsalikomot az általunk készített pestoba. Ez ma már menő! Mert fenntartható, mert tudjuk honnan jött, mert a mienk.

Legyünk toleránsak a vegával, aki ideológiai okokból nem akar húst fogyasztani, de legyünk toleránsak azzal szemben is, aki igenis szereti a vasárnapi pörköltet nagykanállal enni.

A boszorkányüldözés ideje lejárt – remélhetőleg a konyhánkban is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.