Vitaminbomba télre: a savanyú káposzta

Forrás: Shutterstock -
bélflóra immunrendszer vitamin savanyú káposzta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fehér káposzta fermentált, azaz erjesztett változata a savanyú káposzta, többnyire húsok mellé vagy egytálételként fogyasztjuk. A legjobb a hagyományos eljárással készült savanyú káposzta, a szupermarketekben megtalálhatók legtöbbje már gyorsérleléssel készült. Rendkívül egészséges, tele van vitaminnal, jótékony hatással van a bélrendszerre, télen pedig hasznát vehetjük immunerősítő tulajdonságának is. Nézzük, mi mindenben segít nekünk ez a szinte mindenhol kapható, olcsó és egyszerű zöldségféle!

Igazi vitaminbomba

Magas C-vitamin-tartalmán túl B1-vitamint, de B6- és K-vitamint is bőségesen tartalmaz, az ásványi anyagok közül pedig foszfor, kalcium, kálium, magnézium és nátrium található benne. Víztartalma is magas, tehát még a napi folyadékfogyasztásunkhoz is hozzáad valamennyit.

Segíti az emésztést

A káposzta tartósításának ősidők óta legismertebb eljárása a tejsavas erjesztés, melynek során a levelekben a tejsavbaktériumok hatására tejsav keletkezik. Ez akadályozza meg a rothadást okozó mikroorganizmusok elszaporodását, tevékenységét. A tejsavbaktériumok elsősorban a vastagbélben fejtik ki áldásos tevékenységüket. A bélflórának a stressz, a helytelen táplálkozás, a hasmenéssel járó fertőzések, a gyógyszerek, az antibiotikumkúrák miatt felborult egyensúlyát ezek a baktériumok segítik helyreállítani. Az erjesztő eljárás miatt a káposzta probiotikussá válik, azaz kifejezetten barátja a gyomornak. Segíti optimalizálni a bélflóra egyensúlyát, hiszen megnöveli a belekben a jó baktériumok arányát. Az emésztést támogatja még magas rosttartalma is, amelyek tulajdonképpen kefeként működnek a bélben, a salakanyagot segítenek kipucolni. A savanyú káposzta levét sem kell a csapba öntenünk, már napi 1 deci elfogyasztása is erősíti a bélflórát, pusztítja a káros baktériumokat, a májat is tisztítja.

A savanyú káposzta igazi vitaminbomba Forrás: Shutterstock

Milyen a jó savanyú káposzta?

A savanyú káposzta akkor jó minőségű, ha színe fehér vagy halványsárga.

Ízesíthető salátaolajjal, kefirrel, egész borssal, hegyes zöldpaprikával, köménymaggal, kaporral, bavérlevéllel, esetleg korianderrel, sárgarépa-kockákkal és birsalmával is, de tehetünk bele lila hagymát, póréhagymát, reszelt sárgarépát.

Házi savanyúságok készítéséhez kiváló, például káposztával töltött paprika vagy vegyes savanyúság részeként.

Immunerősítő

Ma már a legtöbben tudják, hogy a bélflóra szoros kapcsolatban van az immunrendszerrel, mondhatni a legfontosabb immunszervünk. A bélrendszerünk egészségétől függ tehát az immunrendszerünk állapota, de még az agyi működés is. A szervezet ellenálló képességét, egészségét erjesztett ételekkel kifejezetten jól támogathatod, hiszen helyreállítják a bélflórát.

Diétabarát


100 gramm káposzta 3,4 gramm szénhidrátot, 1,1 gramm fehérjét, 0,2 gramm zsírt és 2,47 gramm élelmi rostot is tartalmaz, kalóriatartalma rendkívül alacsony, viszont telít, így kifejezetten jól illeszthető be a diétába.

Az egyiptomiak szent növénynek tartották

A savanyú káposzta fehér fejes káposztából készül, melynek a mai fajtákhoz hasonló egyedeit már az ókori egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is termesztették. Az egyiptomiak betegségek kezelésére is használták, szent növénynek tartották. A középkori szerzetesek különböző fajtákat nemesítettek, fejlesztettek ki. Hazánkban a XV. századtól termesztik a szántóföldeken és a házi kertekben egyaránt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.