Amikor ugyanazt a dalt dúdolod napok óta: ismerd meg a dallamtapadást

Forrás: Shutterstock -
dallamtapadás zene magazin dallam
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ismerős az érzés, amikor egy dalnak az egyik sorát századszorra dúdolod el fél órán belül? Már saját magadat kergeted őrületbe, de egyszerűen csak énekled, énekled és nem szabadulsz tőle. Ennek pedig nem más az oka, mint a dallamtapadás. 

Szinte nincs olyan ember, aki ne esett volna áldozatául a dallamtapadásnak, hiszen ez egy teljesen normális reakció az agyunkban, és amitől csupán úgy szabadulhatunk meg, ha a dúdolt számot az elejétől a végéig meghallgatjuk vagy esetleg átragasztjuk másra ( a barátaink garantáltan hálásak lesznek). Ne szaladjunk ennyire előre!

Mégis mitől lesz egy dal tapadós?

Rengeteg kutatást végeztek a jelenséggel kapcsolatban, ám konkrét magyarázat a mai napig nem született, habár a különféle számok között hasonlóságokat véltek felfedezni. Talán ez lehet az oka. Összegezték a zenék jellemzőit, és arra jutottak, hogy a tapadás olyan daloknál valószínűbb, melyeknek dallama nem túl összetett, szövege könnyű és ismétlődő, ritmusa könnyen táncolható, leginkább tempós, és jellegzetes szünetekkel tűzdelt. A dalszerzők pedig valószínűleg jobban ismerhetik az emögött meghúzodó titkot, hiszen, ha egy ütős slágert szeretnének alkotni csupán ezeket a kritériumokat kell figyelembe venniük.

Konkrét magyarázat a mai napig nem született arra, hogy mitől lesz egy dal tapadós Forrás: Shutterstock

Sőt, a szakértők arra is rájöttek mikor fordul elő velünk a legnagyobb eséllyel.

Akkor, amikor az agyunk idézőjelesen pihen, kikapcsol. Ez lehet egy fárasztó nap utáni zuhanyzás vagy fürdő, kutyasétáltatás. Tehát olyan dolgoknál, amikor az ember nem csinál semmi olyasmit, ami hatalmas koncentrációt igényel. Most már tudod miért adsz mindig titkos koncerteket a zuhany alatt, igaz?

James Kellaris, a Cincinnati Egyetem marketingprofesszorának kutatása szerint

a neurotikus emberek gyakrabban tapasztalhatják, akárcsak a zenészek, akiknél ez szakmai ártalom.

Ám eljön az a pillanat, amikor szinte a pokolba kívánjuk azt a pillantot, amikor először meghallottuk a számot és nemes egyszerűséggel az őrületbe kerget minket.

Hogyan lehet mindennek véget vetni?

Különféle módszerek állhatnak rendelkezésünkre, amelyek bizonyítottan segíthetnek. Ahogy már fent említettem jó praktika lehet, ha meghallgatjuk az adott dalt. Jaj ne, megint újra? A válasz pedig: igen! Hiszen a dal beragadásának oka lehet, hogy a dalszöveget nem tudjuk folyatatni, így, ha utoljára meghallgatjuk elszállhat a kínzó dallamtapadásunk.

A dallamtapadásnak úgy lehet véget vetni, ha például meghallgatjuk az adott dalt Forrás: Shutterstock

Valaki szerint pedig az anagrammák, szójátékok okozhatnak megnyugvást. Hiszen ekkor annyira másra figyelünk, hogy kieshet a zavaró dallam. Sőt, tudományosan bizonyított módszer a rágózás is. A legfontosabb pedig az, hogy ne idegeskedjünk a fejünkben ismétlődő muzsika miatt, ugyanis minél görcsösebben akarunk tőle megszabadulni, annál nehezebb lesz.

Most felmerülhet benned a kérdés, melyek a világ legtapadósabb számai, a leghíresebb ilyen típusú dalok a következők:

  • Spice Girls: "Wannabe"
  • Lady Gaga: "Poker Face"
  • Michael Jackson: "Billie Jean"
  • Lou Bega: "Mambo No 5"
  • Survivor: "Eye of the Tiger"
  • Pharell Williams: "Happy"
  • Luis Fonsi: "Despacito"
  • Europe: "The Final Countdown"

Elkezdted dúdolni valamelyiket?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.