Hajnali pacsirta vagy éjjeli bagoly vagy?

Forrás: Shutterstock -
pacsirta magazin alvás bagoly bioritmus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vannak, akik már hajnalban úgy érzik, meg tudnák váltani a világot: frissen pattannak ki az ágyból és azonnal tettrekészek, este azonban már 9-kor pizsamában vannak. Mások alig bírják kinyitni a szemüket a reggeli órákban, a nap előrehaladtával azonban egyre jobban lesznek, este pedig úgy érzik övék a világ. A pacsirta és bagoly típusok persze jól megférnek egymás mellett, de ha nem tolerálják egymás különböző bioritmusát, az konfliktusokhoz is vezethet. 

Pacsirta

Te vagy az, aki már a nap előtt ébredsz, és a lehető leghalkabban mászol ki az ágyból, majd úgy teszel-veszel, hogy sekit ne ébressz fel? Akkor a pacsirták táborát erősíted.

A pacsirták ugyanis korán reggel aktívak, este azonban hamar elfáradnak. Ha valamit nem tudnak aznap elvégezni, nem maradnak fenn, másnap inkább korábban kelnek és folytatják a munkát. Ha mégis sokáig kell éberen lenniük, feszültek és elcsigázottak lesznek, és a bioritmusuk működése miatt ilyenkor is korán felkelnek másnap. Általában kiszámíthatóbb életmódot élnek, mint a baglyok, korán kelnek, korán fekszenek.

Számukra igazi kihívás egy késő este kezdődő buli, ők az elsők, akik elhagyják a terepet és igyekszenek minél korábban hazaérni, mert már 10-11 órakor majd leragad a szemük.

Már a nap előtt ébredsz, és a lehető leghalkabban mászol ki az ágyból, akkor a pacsirták táborát erősíted Forrás: Shutterstock

Bagoly

Ha az este vagy éjszaka beköszöntével válsz a legaktívabbá, akkor a baglyok közé tartozol. Az ilyen típusú emberek reggel dekoncentráltabbak, este azonban jól tudnak dolgozni. Ha valamit nem tudnak befejezni nappal, fennmaradnak éjszaka, és ez egyáltalán nem okoz nekik problémát. Ha kötetlen munkaidőben dolgoznak, biztos, hogy este állnak neki a teendőjüknek.

A pacsirtákhoz képest rendszertelenebbül élnek, ugyanis az éjszakai fennmaradásuk az alvásmennyiségük rovására megy, közülük sokan a bioritmusuk ellenére reggeltől délutánig dolgoznak, tehát az éjszakázás ellenére reggel korán fel kell kelniük, ami rettenetes szenvedést okoz számukra. Napközben viszont - a kialvatlanság miatt - akármennyire fáradtak, este megint csak sokáig ébren maradnak, ugyanis, ahogy besötétedik, új erőre kapnak.

Ők az éjszaka császárai, és egy buliból is ők távoznak utolsóként.

Ha az este vagy éjszaka beköszöntével válsz a legaktívabbá, akkor a baglyok közé tartozol Forrás: Shutterstock

Kétféle bioritmus, kétféle személyiség?

Az, hogy az alvás szempontjából kétféle típusú ember személyiségjegyekben mennyire különbözik, még kevéssé vizsgált terület. Egyes, még megerősítésre szoruló vizsgálat szerint azonban az látszik, hogy a baglyok közt több a kezdeményezőbb, harcosabb karakter, a pacsirták alkalmazkodóbbak és visszahúzódóbbak.

A különbség a genetikában rejlik

Angol kutatók muslicákat vizsgáltak, hogy megállapítsák: szokásokon vagy géneken múlik-e az, ha valaki nehezebben kel, vagy szeret később feküdni. A Leicesteri Egyetem kutatói azért muslicákon végezték el a vizsgálatokat, mert az apró rovaroknak nagyon hasonló genetikai órájuk van, mint nekünk, így ideális kísérleti alanynak bizonyultak az emberi viselkedés modellezésében. A Frontiers in Neurology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatók a muslicagenomok vizsgálata alapján majdnem 80 olyan gént találtak, amely felelős a korán kelés, későn fekvés közötti különbségekért.

Változtatható?

Bár egy bagolyból sosem lesz pacsirta és ez fordítva is igaz, de az életmód gyökeres átalakításával a szokásokon lehet változtatni. Hogy kell-e? Nem feltétlenül, csak sokszor a praktikusság (például a munkavégzés ideje) miatt mégis érdemes úgy alakítani az életünket, hogy eleget aludjunk.

Te melyik csoportba tartozol?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.