A zöldségpüré trendi, egészséges és finom köret lehet

Forrás: Shutterstock -
köret menü zöldségpüré alternatív magazin étkezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az advent és a karácsony tipikusan a nagy evészetek időszaka, amikor mindenki pukkadásig tömi magát az ízletesnél is ízletesebb fogásokkal. Ilyenkor általában a jól bevált családi recepteké a főszerep, ám néha nem árt kicsit újítani, például lecserélhetjük a szokásos köreteket valami egészen formabontóra.

A sült krumpli, krumplipüré, petrezselymes krumpli és rizs bűvöletéből nem egyszerű kitörni, hiszen ezeket a köreteket esszük gyerekkorunktól kezdve, sokan pedig kész szentségtörésnek tartanák, ha éppen a karácsonyi menünél történne újítás ezen a téren. Ugyanakkor egy könnyebb, egészségesebb köret nem csupán azért jó, mert megkímélheti az asztaltársaságot attól, hogy túlterheljék a gyomrukat, de izgalmas gasztroélményt is nyújthat a családi ebéd keretein belül.

Paszternákos krumplipüré


Ez a köret majdnem olyan, mint a hagyományos krumplipüré, egy kis édeskés beütéssel, így valószínűleg azoknak is ízleni fog, akik idegenkednek a nagyobb újításoktól.

Paszternákos krumplipüré Forrás: Shutterstock

Hozzávalók 4-5 főre
400 g paszternák
600 g krumpli
2 dl tej
30 g vaj vagy margarin


Elkészítés
Sós vízbe feltesszük főni a megpucolt és kockára vágott paszternákot valamint a krumplit. Miután megpuhultak leszűrjük és burgonyanyomón átpasszírozzuk a zöldségeket. Visszatesszük a lábosba az áttört krumplit és paszternákot, majd hozzáadjuk a tejet és a vajat/margarint. Ha kell, sózzuk még és homogén pürét készítünk belőle.

Édesburgonya-püré


Az édesburgonya sokkal egészségesebb, mint hagyományos társa, remekül illik húsok mellé, ráadásul csodás a színe is, így igazán megérdemli, hogy felkerüljön az ünnepi asztalra.

Édesburgonya-püré Forrás: Shutterstock

Hozzávalók 4-5 főre
6-7 nagyobb édesburgonya
100 g vaj/margarin
80 ml tejszín
só, bors, szerecsendió

Elkészítés
Az édesburgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk és enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, visszatesszük az edénybe és a tejszínnel valamint a vajjal/margarinnal áttörjük. Lehet kissé darabosabb, de készíthetünk egészen selymes pürét is. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk majd reszeljünk hozzá kevés szerecsendiót.

Karfiolpüré


Ezt a típusú pürét azoknak érdemes felszolgálni, akik nem riadnak meg valami teljesen újfajta körettől, és akik kifejezetten jóban vannak a karfiollal.

Karfiolpüré Forrás: Shutterstock

Hozzávalók 4-5 főre
1 kg karfiol (friss vagy fagyasztott)
70 g vaj/margarin
500 ml tejszín
só, bors, kakukkfű

Elkészítés
Enyhén sós vízben főzzük meg a karfiolt, szűrjük le és tegyük vissza a lábosba. Adjuk hozzá a tejszínt és a vajat vagy margarint majd botmixerrel pépesítsük. Ha túl sűrű, tegyünk bele még tejszínt, de a karfiol főzővizét is használhatjuk. Ízesítsük sóval, borssal és kakukkfűvel (utóbbi el is hagyható).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.