A jóga összetett filozófia, amelynek nyolc ága létezik

Forrás: Shutterstock -
buddhizmus spiritualitás magazin jóga filozófia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A jógáról leginkább az a kép él bennünk, hogy cicanadrágos – leginkább – nők hajladoznak és különféle pózokba csavarják a testüket. Holott ez a testgyakorlás, azaz az ászanák elvégzése csupán egyetlen ága a jóga összetett világának.

A jógáról, annak filozófiájáról és területeiről a legrégebbi írások Patandzsáli jóga szútráiból származnak.

Eszerint a jógának 8 területe létezik, amelyek megmutatják a szellemi és fizikai fejlődés útját.


1. Jáma

A Jámák erkölcsi tilalmak, amelyek a rendezett és békés társadalmi együttéléshez szükségesek. Ezek olyan szabályok, amelyeknek voltaképpen mind emberre vonatkozniuk kéne.

  • Ne ölj! (Ahimsza)
  • Ne hazudj! (Szatija)
  • Ne lopj! (Asztéja)
  • Légy hűséges! (Brahmacsarja)
  • Ne akarj birtokolni! (Aparigraha)
A Jámák erkölcsi tilalmak, amelyek a rendezett és békés társadalmi együttéléshez szükségesek Forrás: Shutterstock

2. Nijáma


Míg a Jámák a társadalommal szembeni viselkedést határozzák meg, addig a Nijámák az egyénnek az önmagával kapcsolatos elvárásait írják le.

  • Tisztasága - önmagunkkal és a környezetünkkel szemben (Szaucsa)
  • Elégedettség, azaz amikor nem akarunk újabb és újabb dolgokat birtokolni (Szantósza)
  • Lemondás, önfegyelem (Tapasz)
  • Önképzés (Szvádhiája)
  • Isten szeretete (Iszvára pranidhána)

3. Ászana


A jóga legismertebb ága az Ászanák, azaz a különféle testtartások, amelyeknek a célja, hogy a test könnyű és erős legyen, ennek köszönhetően pedig ne vonja el az elme figyelmét arról, hogy az ember felfedezze valódi természetét.

A jóga legismertebb ága az Ászanák, azaz a különféle testtartások, amelyeknek a célja, hogy a test könnyű és erős legyen Forrás: Shutterstock

4. Pránajáma


A pránajáma légzőgyakorlat, amely által a pránát, azaz az életerőt lehet szabályozni, befolyásolni. A pánajáma lecsendesíti az elmét, megnyugtat és egyenletesen eloszlatja az életerőt a testben.

5. Pratjahára

A Pratjahára az érzékszervek visszavonására szólít fel annak érdekében, hogy a szellem le tudjon csendesedni. Ilyenkor a figyelem nem kifelé irányul, így valóban megvalósulhat a befele tekintés.

6. Dhárana


A Dhárana maga a koncentráció, az összpontosítás, amikor kizárunk minden olyan tényezőt, amely nem kötődik a meditáció témájához.

A Dhárana maga a koncentráció, az összpontosítás Forrás: Shutterstock

7. Dhjána


A Dhjána egyenlő a meditációval, amikor már nem kell erőlködni azon, hogy az oda nem kapcsolódó gondolatok kívül maradjanak, hiszen a figyelem nem repked többé.

8. Számádhi


A Számádhi a megvilágosodás, a tudatosság, a tiszta létezés állapota, amikor a külső korlátoktól megszabadulva megmutatkozik a belső szabadság.

A jóga tehát sokkal több, mint torna vagy testedzés, a jóga összetett rendszer, egy filozófia, amely éppen úgy irányt mutat a külső értékekkel és erkölcsökkel kapcsolatban, mint ahogyan egy hosszú utazás is a spirituális fejlődés és a megvilágosodás felé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.