Csak az első pár nap lesz nehéz - Így vágj bele a fogyókúrába!

Forrás: Shutterstock -
diéta életmódváltás fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aki már diétázott, az tudja, nagyon sok minden az első napokon áll vagy bukik. Ha megvan a megfelelő lendület és elhatározás, akkor is könnyű elcsúszni eleinte, de jó hír, egyre könnyebb lesz. Bár nem egyszerű átállni az új étrendre, és beiktatni a rendszeres sportolást, de idővel akár meg is szeretheted mindezt. Ha nem ész nélkül fogyókúrázol, az egészséges ételektől jobb lesz a közérzeted, ami a mozgással csak fokozódik. No, de addig is, hogyan éljük túl a kezdeteket? 

Foglald el magad!

Ha jelentősebb túlsúllyal rendelkezel, az bizony azt jelenti, hogy többet eszel, mint amennyit a szervezeted felhasznál. Valószínűleg nem csak éhségből, de unalomból is eszel, ami most a koronavírus miatti korlátozások alatt fokozottan fennállhat. Mielőtt a hűtőhöz indulsz, tudatosítsd magadban, hogy tényleg éhes vagy-e, vagy csak eszegetnél-e valamit? Ha ez utóbbi áll fenn, fogd vissza magad, inkább kezdj bele egy filmbe, olvass, vagy sétálj egyet!

Tegyél rendet!

Egy kísérlet szerint a rendezetlen környezet nagyon sok plusz stresszhatást jelent, ami miatt hajlamosak vagyunk extra nassolnivalóhoz nyúlni. Úgyhogy ideje rendet rakni, mert ha káosz uralkodik a környezetedben, hajlamos lehetsz akár kétszer többet enni, mint kellene.

Ha rend van a környezetedben kevésbé vagy stresszes és így kevesebbet is eszel Forrás: Shutterstock

Cseréld le a hűtőd tartalmát!

Azt nyilván nem javasoljuk, hogy dobd ki, ami nem egészséges és hizlaló, de ne te edd meg. Ajándékozd el, vagy ha nem romlandó, tedd el szem elől. A konyhában csakis olyan ételek legyenek, amelyeket bűntudat nélkül fogyaszthatsz.

Tervezz!

Sokat segít, ha előző este vagy a nap elején egy applikációban vezeted, hogy mikor, mit fogsz enni. Leírva sokkal könnyebben tudatosul, hogy mit nem kellett volna megenni, és azt is látod, hogy mennyi kalóriát fogyasztasz. Fontos, hogy az otthon készített ételeket alapanyagokként számold és ne a már más által az applikációba felvitt értékeket vedd alapul, ugyanis nem valószínű, hogy ugyanazt a receptet használjátok. Két rakott káposzta vagy lencsefőzelék között több száz kalória eltérés is lehet.

Mérj!

A szemmérték eleinte biztosan nem célravezető, úgyhogy mérj le mindent pontosan. Később, ha már rutinos vagy, ezt elhagyhatod. Néhány hónap alatt dekára eltalálod már a mennyiségeket.

Eleinte mérd le, hogy miből mennyit fogyasztasz! Forrás: Shutterstock

Tűzz ki kisebb célokat!

Természetesen a végső célnak is végig ott kell motoszkálnia a fejedben, de mivel a fogyókúrában csak lépésről lépésre lehet haladni, és nem egyik napról a másikra történnek drasztikus változások, nagyon fontos, hogy kisebb célokat is meghatározz. Így sokkal több lesz a sikerélményed, ami elengedhetetlen a motiváció megtartásában.

Tűzd ki célként azt is, hogy hetente hányszor edzel!

Bár a fogyás kulcsa az étkezés, az edzés mégis elengedhetetlen. Hiába fogysz le, ha a tested nem formálódik, az alakot márpedig az izmok adják. És ugye te sem sovány, hanem karcsú, formás akarsz lenni. Ráadásul bónusz, hogy minél több izom van rajtad, annál többet ehetsz a hízás veszélye nélkül. Tehát válassz egy termet vagy edzőt ( a mostani időszakban ezt nyilván csak online teheted meg) és edzésformát és hajrá!

Ne villámdiétában, hanem életmódváltásban gondolkodj!

Ha diétába kezdesz, tudnod kell, hogy ez élethosszig kell, hogy tartson. Ha egyszer elhíztál, bármikor megtörténhet, így örökre búcsút kell mondanod a rossz táplálkozási szokásaidnak. Éppen ezért fontos, hogy olyan étrendben gondolkozz, amit tartani tudsz, és ami nem megy az egészséged kárára. Semmi értelme 2 hétig 600 kalórián sínylődnöd, ha utána besokallsz és több ezret tömsz magadba.

Ne villámdiétában, hanem életmódváltásban gondolkodj! Forrás: Shutterstock

Jutalmazd magad!

Találd ki, hogy milyen időközönként engedsz meg magadnak egy kis jutalmat. Nem történik tragédia, ha néha-néha olyat is megeszel, ami egyébként nem férne bele, de fontos, hogy ez tényleg ünnepi és ritka alkalom legyen. Persze nem muszáj, hogy az étel legyen a jutalom, választhatsz magadnak egy (kettő, három) számmal kisebb csinos ruhát is.

Csatlakozz egy segítő csoporthoz!

Millió diétás csoportot találsz az közösségi oldalakon, csatlakozz egy számodra szimpatikushoz. Egyrészt a sorstársaiddal való beszélgetés is megerősít a célodban, másrészt remek recepteket és ötleteket is elleshetsz másoktól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.