10 érv a kelbimbó mellett - sokan nem szeretik, pedig rendkívül jótékony növény

Forrás: Shutterstock -
kelbimbó élettani hatások növény jótékony
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem sokan szeretik a kelbimbót, pedig hihetetlenül jótékony hatással bír a szervezetünkre. Egy kis kedvcsináló gyanánt összeszedtük, mi mindenben segít ez a növény, ha rendszeresen fogyasztjuk.

A kelbimbó nem tartozik a kedvenc zöldségek közé, pedig számos hasznos vitamint és tápanyagot tartalmaz. Nézzük is meg, milyen jótékony hatással bír ez a növény a szervezetünkre!

1. Magas vitamintartalma van
Rendkívül magas a C-vitamin tartalma, akár napi 10 dkg kelbimbó fogyasztása is fedezi a felnőtt napi C-vitamin szükségeltünket. Magas a K-vitamin tartalma, a B1-, B2. és B6-vitamin tartalma, valamint E-vitaminban, A-vitaminban, mangánban, káliumban, rézben, vasban és élelmi rostokban gazdag. A fehérjetartalma is igen nagy.

Rendkívül magas a C-vitamin tartalma Forrás: Shutterstock

2. Csökkenti a koleszterin szintet
Nyersen, vagy finoman párolva fejti ki leginkább a koleszterin-csökkentő hatását. Mivel bővelkedik Omega-3 zsírsavakban, így a vérnyomás csökkentésében is élen jár.

3. Küzd a hasi zsírpárnák ellen
Nem csak a magas fehérjetartalma miatt lehet szuper kiegészítője a diétának, hanem a bélrendszerre kifejtett különleges hatása miatt is. Rostjai ugyanis letisztítják a bélfalra tapadt káros salakanyagokat, így azok gyorsabban távoznak a szervezetből. Ennek hatására pedig a derék részről és a hasfalról is csak úgy olvadnak a zsírpárnák.

4. Kismamáknak ajánlott a fogyasztása
A kelbimbót bátran ehetik a kismamák, hiszen magas a folsav- és kalciumtartalma, ami jót tesz a fejlődő magzatnak.

5. Rákellenes hatása van
Az 1980-as évek óta köztudott, hogy a keresztes virágú zöldségek, mint a brokkoli, karfiol vagy a kelbimbó összefüggésbe hozhatók a rák kialakulásának csökkentésében. Egy friss tanulmány szerint azok a kéntartalmú vegyületek, amelyek a zöldség kesernyés ízét adják, csökkentik a rák kialakulásának lehetőségét.

6. Cukorbetegséggel élők számára is ajánlott
Alfa-liponsavat tartalmaz, ami a glükóz szintet csökkenti, az inzulinérzékenységet pedig növeli.

Cukorbetegséggel élők számára is ajánlott Forrás: Shutterstock

7. Csontritkulás ellen
Mivel magas a K-vitamin tartalma, így segíti a csontok egészségét és ezáltal csökkenti a csontritkulás kialakításának esélyét.

8. Óvja a szívet
Magas antioxidáns-és rosttartalmának köszönhetően rendszeres fogyasztásával védhetjük a szívünket. Hatóanyagai óvják a szívet, valamint jótékony hatással vannak az ereinkre is.

9. Erősíti az immunrendszert
Mivel rengeteg C-vitamin van benne, így ha rendszeresen fogyasztjuk, megvéd a kórokozók ellen.

10. Segít megszünteti a székrekedést

Mivel a kelbimbó jótékonyan hat a bélműködésre, így a székrekedés ellen is hatásosan lép fel.

Sajtos tejfölös kelbimbó

Hozzávalók: 5dkg vaj, 1 evőkanál olaj, fél kiló kelbimbó, só, bors, ételízesítő, 10 dkg sajt, 5 dkg füstölt sajt, 1 kis pohár tejföl

Elkészítés: serpenyőben a meleg vajon és olaj megpároljuk a kelbimbót, majd folyamatosa keverés mellett megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk és meghintjük ételízesítővel. Amikor megpuhult a kelbimbó, leszereljük a sajtot és összekeverjük a tejföllel. Ráöntjük a kelbimbóra, majd tűzálló tálban, 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük.

Sajtos tejfölös kelbimbó Forrás: Shutterstock
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.