Így készítsd fel a teraszodat a tavaszra: alakíts ki egy külön életteret a szabad levegőn

Forrás: Shutterstock -
tavasz terasz virágok rendrakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Korábban már írtunk arról, hogy amikor beköszönt az ősz, a legokosabb rendbetenni a teraszunkat ahhoz, hogy tavasszal csak a tél nyomait kelljen eltüntetni. Persze adódhatnak olyan élethelyzetek, hogy az őszi rendrakás el- vagy félbemarad, akkor márciusban vagyunk kénytelenek nekilátni a rendrakásnak, ami nem kis munka, viszont annál örömtelibb, hiszen itt a tavasz és hamarosan kint tölthetjük a napjaink egy részét.  

A tavasz első napsugarait látva március környékén a legtöbben máris tervezgetni kezdenek, hogy milyen növényekkel és hogyan ültetik be a teraszukat, ám ennek feltétele, hogy rend legyen kint és ne katasztrófaállapotok közé hozzuk haza az új növényeket.

A legjobban akkor tettünk, ha már ősszel felsöpörtük, zsákokba gyűjtöttük és elszállíttattuk a zöldszemetünket, de ha ez valamiért elmaradt, akkor még most sem késő összeszednünk a leveleket, gallyakat. Igaz, nehezebb dolgunk lesz, mint ha ősszel megtettük volna, ugyanis többször megáztak, esetleg hó is lepte őket egy darabig, így alatta egészen biztosan alaposan fel kell majd mosnod, hogy ne maradjanak foltok.

Fontos, hogy rend legyen a teraszon, és ne katasztrófaállapotok közé hozzuk haza az új növényeket Forrás: Shutterstock

Ha az elpusztult növényeid is kint töltötték a telet, itt az ideje, hogy földestől azokat is zsákokba gyűjtsd. Ez elég lehangoló része a munkának, de gondolj arra, hamarosan új, színpompás virágok kerülnek a helyükre.

Örömmel fogod azonban üdvözölni az évelő növényeidet, amelyek túlélték a telet, és március végén-április elején már ki is bújnak a földből, vagy zöld leveleket hoznak. Az évelő növények többsége nem fagy el, és ha vastag falú kaspóba tetted őket, és inkább a fal mellett, szélvédett helyen tároltad őket, szinte biztos, hogy megmaradtak. Ha mégsem, azoktól is meg kell válnod.

Az ősszel elpakolt vagy kint hagyott műanyag cserepeidet és kaspóidat tisztítsd meg, hiszen nem túl esztétikus, ha poros, földmaradványos edényekbe teszed a növényeidet, amiket jó eséllyel hónapokon át nézegetsz majd.

Ha voltak olyan növénykéid, amelyeket a lakásban vagy a pincében kellett átteleltetni, április környékén kiviheted őket, a kaktuszfélékkel azonban várj addig, amíg egészen biztosan nem lesznek már fagyok.

Ha már tiszta a teraszod, március végén előkerülhet a kerti bútor is. Az biztos, hogy esténként még nem tudsz kint üldögélni, de a déli, kora délutáni órákban már szívhatsz magadba egy kis D-vitamint, amitől egészen biztosan jobb kedvre derülsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.