Ne taposd el őket! Hasznos rovarok a kertben

Bogár kártevő rovar magazin kert
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A rovarok gyakran zavaróak lehetnek, főként, ha épp a kertben élveznénk a meghitt, magunk által megteremtett természetet. Ám bármekkora is a kísértés, a következő rovarokat, bogarakat sose taposd el, hiszen nagyon hasznosak a kertedben.

A kerted - vagy épp erkélyed, teraszod - ökoszisztémájának nagyon fontos elemei a ragadozó rovarok, vagy épp azok, amik a beporzásért és a természetes hulladék eltakarításáért felelősek. Lehet, hogy nem szépek, lehet, hogy nagyok, de mindnek komoly szerepe van abban, hogy az egészséges fa termést hozzon, a színes virágok illatozzanak és a gyep üde zöld lehessen.

Hasznos rovarok a kertben

Imádkozó sáska

A sáskákat összekötjük a termények és mindenfajta más növény elpusztításával, de az imádkozós sáska nem növényekkel táplálkozik, igazi ragadozó. Kedvencei a levéltetvek petéi, de szívesen fogyaszt legyeket, sőt kártékony lepkéket is.

Imádkozó sáska Forrás: Shutterstock

Futrinka

A nagy, fekete rovar elsőre ijesztő lehet, de hidd el, sokat tesz azért, hogy kertedben csodásan érezzék magukat a bokrok, fák és virágok. Ritkán láthatod a felszínen, mivel a föld alatt élő rovarokkal táplálkozik, megóvva így a növények gyökereit. Sőt! Jó, ha tudod, hogy a magyar futrinka védett fajnak számít, eszmei érétke 100 ezer forint.

Futrinka Forrás: Wikipédia/Bérces Sándor

Katicabogár

Bár vannak közte kártékony fajok, mint az Ázsiából behurcolt harlekinkatica, a hétpettyes katicabogár nem csak szép, de kifejezetten örvendetes is, ha a kertedben találkozol vele. Legfontosabb tápláléka ugyanis a levél- és pajzstetű.

Forrás: AFP/Karl-Josef Hildenbrand

Zengőlégy

A legyekkel nincsenek jó tapasztalataid? Nos, ez most meg fog változni! A zengőlégy, melyet jellegzetes méhecske csíkjairól lehet felismerni, még lárva korában nyújt hatalmas segítséget számodra. A felnőtt példányok ugyanis a levéltetű-kolóniákba teszik le petéiket, lárváik pedig előszeretettel fogyasztják a kis kártevőket.

Zengőlégy Forrás: Wikipédia/Alvesgaspar

Szitakötő

Sokan imádják a szitakötőket, hiszen a rovarok közül ők kifejezetten elegánsak és szépek, ám a nagyobb példányokkal már tartózkodóbbak. Nem csak különleges kinézetük és elképesztő repülési technikájuk teszi őket „élvezhető" rovarokká, bizony hasznosak is, a kártevőkre ugyanis kegyetlenül vadásznak.

Forrás: NORTHFOTO/Alberto Ghizzi Panizza / Barcroft Media/Alberto Ghizzi Panizza / Barcrof

Rózsabogár

Bár a csodás nevű és gyönyörű színű rózsabogár elsősorban a virágok nektárját és az erjedő gyümölcsök levével táplálkozik, az útjába kerülő levéltetveket sem veti meg.

Rózsabogár Forrás: Shutterstock

Kacsafarkú szender

Elsőre kolibrinek hiheted, de alaposabban megnézve a tollas szárnyak és a csőr helyén bizony mást találsz. A kacsafarkú szender virágról virágra jár, így hasonló szerepet tölt be, mint a méhek, vagyis a beporzásban segédkezik.

Kacsafarkú szender Forrás: Wikipédia/Bigedison/Yves Bougardier

Százlábú

Amennyiben meglátsz egyet, a meggondolatlan taposás előtt gondolj bele, hogy a százlábú hatalmas szerepet tölt be kertet egészséges ökoszisztémájában, hiszen bár félelmetesen néz ki, a kártevők elszaporodását akadályozza meg.

Százlábú Forrás: Shutterstock

Fülbemászó

Nevével ellentétben nem az élete célja, hogy emberi fülekben verjen tanyát. Ő elsősorban a kerti kártevők petéivel és lárváival táplálkozik. Persze előfordulhat, hogy az érett gyümölcsöket is megdézsmálja, de ez csak akkor fordulhat elő, ha túlságosan elszaporodnak a kertben.

Fülbemászó Forrás: Shutterstock

Verőköltő bodobács

Ezt a rovart mindenki ismeri, de csak kevesen tudják, hogy ő a kert kukása. Imádja ugyanis a korhadó növényi részeket, a kisebb elhullott rovarok tetemeit és más egyéb természetes hulladékot.

Verőköltő bodobács Forrás: Wikipédia/KoS

Pókok

Elérkeztünk az egyik legkevésbé értékelt és egyben legnagyobb mértékben üldözött rovarfajhoz, a pókokhoz. Jobban teszed, ha megbarátkozol velük, hiszen hálójukba számtalan kellemetlen és kártékony rovar esik csapdába. A lakásban is érdemes megtűrni pár példány – a többit pedig kitessékelni a szabadba -, hiszen nekik köszönhetően nem kell semmiféle légycsapdára sem költened.

Pók Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.