Így fagyassz okosan – 2. rész

Forrás: Shutterstock -
mirelit fagyasztás élelmiszer magazin tartósítás konyha
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fagyasztás az egyik legjobb tartósítási módszer. Sokak szerint mindent (is) lehet fagyasztani, ráadásul szinte a végtelenségig tárolhatóak a mélyhűtőben a kőkeményre dermedt ételek...

Bármennyire is szeretjük háziasszonyként a fagyasztást, muszáj szembenéznünk azzal a két mostoha ténnyel, hogy:

  • egyrészt a mélyhűtőben tárolt élelmiszerek sem állnak el a végtelenségig,
  • másrészt pedig nem is mindent tudunk ezzel a módszerrel tartósítani.

Előző cikkünkben válaszoltunk a fagyasztással kapcsolatos miért és hogyan kérdésekre, most pedig a mit és meddig témakörét nézzük meg kicsit jobban.


Húsok

A húsok és halak teljes mértékben alkalmasak arra, hogy fagyasztva tartósítsuk őket. Tisztítva, szárazra törölve zacskóban, fóliában fagyaszthatóak, ám míg a halakat 3-4, addig a húsokat nagyjából 4-12 hónapon belül érdemes felhasználni, mert utána már megváltozhat az állaguk. Ez alól kivételt képez a darált hús, amelyet jobb, ha szintén 3-4 hónapnál tovább nem tárolunk a mélyhűtőben.

A húsok tisztítva, szárazra törölve zacskóban, fóliában fagyaszthatóak Forrás: Shutterstock


Húsos ételek

A húsos ételek szintén jól fagyaszthatóak, legyen szó egy pörköltről vagy egy brassóiról – persze nokedli és krumpli nélkül. De akár fasírozottat vagy előre panírozott húsokat is érdemes elrakni. Ezeket 2-4 hónapig tárolhatjuk a fagyasztóban anélkül, hogy veszítenének élvezeti értékükből.


Húskészítmények

A húsnál maradva, nemcsak nyers vagy már elkészített házi ételeket fagyaszthatunk le, de bizony olyan húskészítményeket is, mint a kolbász, a sonka, a szalonna, a virsli és társaik. Ezeket azonban 1-2 hónapnál tovább ne őrizgessük a fagyasztóban.


Zöldségek és gyümölcsök

A zöldségek és gyümölcsök egy része is kiválóan fagyasztható. A legtöbb típusú gyümölcsöt felszeletelve, kimagozva érdemes elrakni, de a bogyós fajtákat simán csak meg kell mosni, meg kell szárítani és már mehetnek is a mélyhűtőbe. A zöldségeket konyhakészre megpucolva tegyük el, tehát a borsót és a kukoricát szemezzük ki, a vajbabot tisztítsuk meg és így tovább. Zöldségeknél és gyümölcsöknél jó, ha szem előtt tartjuk, hogy a magas víztartalmúak fagyasztása nem ajánlott. Ilyen esetekben inkább reszeljük le, pároljuk vagy süssük meg őket és így kerüljenek a fagyasztóba, ahol 6-12 hónapig is elállnak.

A bogyós gyümölcsöket csak meg kell mosni, meg kell szárítani és már mehetnek is a mélyhűtőbe Forrás: Shutterstock


Pékáru

Pékárut, azaz kenyeret, zsemlét, kiflit, kalácsot szintén nyugodtan fagyaszthatunk. Ezeket, ha este kivesszük a mélyhűtőből, reggelre felengednek és nyugodtan fogyaszthatjuk őket, sőt a sütőben átmelegítve olyanok lesznek, mintha most hoztuk volna a pékségből. 3 hónapnál tovább azonban ne tároljuk a fagyasztóban, mert „hűtőízűk" lesz.


Tejtermékek

A tejtermékek közül a vaj és egyes sajtok bírják legjobban a fagyasztást, bár utóbbiaknál előfordulhat, hogy a kiengedést követően morzsás lesz az állaguk, ezért érdemes először csak kis darabot eltenni, majd ha úgy látjuk, hogy jól bírja, akkor fagyasztani belőle nagyobb adagot. 3 hónapnál tovább azonban ezeket se őrizgessük a melyhűtőben.

A tejtermékek közül a vaj és egyes sajtok bírják legjobban a fagyasztást Forrás: Shutterstock


Fagyasztható még...

A fenti, fő kategóriák mellett nagyon jól fagyaszthatóak a különféle alaplevek, szószok - amelyek nem tartalmaznak tejfölt, tejszínt, joghurtot, kefirt – a fűszernövények, az olajos magvak, a piskóták, a linzerek,a gombócok és nudlik, a főzelékfélék, de a nyers tojás is – héj nélkül.


Mit ne fagyasszunk?

Annak ellenére, hogy rengeteg élelmiszert tartósíthatunk fagyasztással, akadnak olyanok is, amelyek nem alkalmasak erre. Ilyenek például a saláták, az uborka, a paradicsom, a paprika, a görögdinnye, a szőlő, a citrusfélék, a tejföl, a joghurt, a kefir – készételben sem, mert a melegítésnél kicsapódnak -, a puding, a kocsonya, a főtt tojás, a krumpli és a krumplis ételek, de általában a főtt tésztának is fura állaga lesz a kiengedés után – bár itt is van kivétel, mondjuk a lasagne.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.