Itt nyílt az ország legnagyobb várbeli tereplépcsője - Videó

Forrás: Turista Magazin/Lánczi Péter -
Szögliget vár travelo lépcső kirándulás túra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Átadták az ICOMOS-díjjal kitüntetett, megújult szögligeti Szádvár felújított részét. A romterületen új kilátópontokat, gyilokjárót, biztonságos látogatói útvonalakat, padokat, piknik pontokat, információs táblákat és az ország legnagyobb várbeli tereplépcsőjét találják a kirándulók - adta hírül a travelo.

A Szádvár középkori erődítményének romjai az Aggteleki Nemzeti Park területén, Szögliget határában találhatók. A romok a Nemzeti Várprogram keretében, a Baráti Kör tagjainak segítségével váltak látogatóbarát kirándulóhellyé. A felújítási projekt célja a romterület turisztikai fejlesztése volt, emellett a túraútvonal által érintett várfalakat 440 méter hosszon stabilizálták.

A projekt során kialakított új látogatói útvonal a veszélyes falaktól, pincéktől, ciszternáktól megfelelő védőtávolságot tart, a ligetes-fás romterületen létesített padok, információs táblák, zászlótartó rudak, kőtár, esőbeálló és gyilokjáró egyszerű kivitellel, de tradicionális anyaghasználattal, tölgyfából készültek.

Kilátás a Szádvár nyugati bástyájától Forrás: Turista Magazin/Lánczi Péter

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.