Kiderült, mely városok reagáltak legjobban a járványra

Forrás: Dreamstime -
lista járvány város
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden évben elkészül a felmérés, a legélhetőbb városokról. Idén azt is figyelembe vették, hogyan reagáltak a járványra. Emiatt kissé átalakult sorrend az előző évekhez képest.

Minden évben elkészíti felmérését az Economist Intelligence Unit (EIU) a legélhetőbb városokról. Idén 140 várost listáztak olyan tényezőket figyelembe véve, mint a stabilitás, az infrastruktúra, az oktatás és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, idén mindezek a járvány fényében bizonyultak meghatározónak – írta a Travelo.

Megvizsgálták, hogy mennyire szigorú karanténintézkedéseket kellett bevezetni, így az európai városok ezúttal visszaestek, míg az ausztrál, japán és új-zélandi települések előre kerültek, mivel ők gyorsan reagáltak a járvány kitörésére és hamar vissza tudták szorítani a járványt. Így szerezte meg Auckland az első helyet, miközben az európai városok könyvelhették el a legnagyobb esést, miután a rangsor első tíz helyéből nyolcat legutóbb európai város foglalt el.

A fotó illusztráció. Forrás: Dreamstime

Bécs az élvonalból jelentősen visszaesett, a 12. helyet sikerült ezúttal megszerenie, pedig az osztrák főváros évek óta vezette a listát, általában Melbourne-nel állt az élen.

Hamburg esett a legnagyobbat az előző évhez képest, pontosan 34 helyet, így érkezve a 47. helyre. Ennek oka volt a kórházakra nehezedő nyomás, amely a tanulmány szerint a legtöbb német és francia városban nőtt, így rontva az egészségügyi pontszámot. A karanténintézkedések és a mozgás korlátozása a felmérés szerint szintén csökkentette az általános élhetőséget. A lista tetejével ellentétben az alján, vagyis a legkevésbé élhető városok rangsorában kevés mozgás történt, és a legkevésbé élhető város továbbra is Damaszkusz, főként a folyamatos háború miatt.

A tíz legélhetőbb város 2021-ben:

1. Auckland, Új-Zéland
2. Oszaka, Japán
3. Adelaide, Ausztrália
4. Wellington, Új-Zéland
5. Tokió, Japán
6. Perth, Ausztrália
7. Zürich, Svájc
8. Genf, Svájc
9. Melbourne, Ausztrália
10. Brisbane, Ausztrália

A tíz legkevésbé élhető város 2021-ben

1. Damaszkusz, Szíria
2. Lagos, Nigéria
3. Port Moresby, Pápua Új-Guinea
4. Dakka, Banglades
5. Algír, Algéria
6. Tripoli, Líbia
7. Karacsi, Pakisztán
8. Harare, Zimbabwe
9. Douala, Kamerun
10. Caracas, Venezuela

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.