Tragikus: így végződött az állatkísérlet, melyben egy csimpánzt emberek neveltek

Forrás: YouTube -
állatkísérlet csimpánz Nim, a csimpánz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nim, a csimpánz egy mérföldkőnek számító kísérlet tárgya volt az emberek és állatok közötti különbségek feltárására - de amikor a kísérlet véget ér, a sztorinak tragikus vége lett. 

Miután egy híres filozófus szerint csak az emberek használják a nyelvet az egymással való kommunikációhoz, Herbert S. Terrace pszichológus úgy döntött, hogy próbára teszi ezt az elméletet.

Terrace professzor elküldte a kéthetes csimpánzot, Nimet, hogy együtt éljen Stephanie LaFarge kutatási asszisztens családjával és gyermekeivel. LaFarge-nak azt mondták, hogy fiaként nevelje Nimet, amit ő szó szerint vett: szoptatta, szobatisztaságra tanította, hagyta cigizni és vezetni. Nimnek a jelnyelvet is megtanították, a csimpánz végül 125 jelet tanult meg - írja a Daily Star.

A csimpánz híres lett, magazinok címlapján és tévében is szerepelt. Terrace szigorú tudományos megközelítésével ellentétben LaFarge és hippi barátai szeretetteljesebben viselkedtek Nimmel és elnézőek voltak agressziója, harapásai és kaparásai miatt. Miután a csimpánz 4 éves lett és életveszélyesen rátámadt egy gondnokra, a kísérletet gyorsan befejezték.

Nim Chimpsky együtt élt Stephanie LaFarge kutatási asszisztens családjával és gyermekeivel Forrás: YouTube

Terrace professzor úgy ítélte meg, hogy a kísérlet kudarcba fulladt. Nim csak akkor használta a jelnyelvet, ha igényeit akarta jelezni, nem arra, amire mi emberek. Nim ezután egy szigorú tudományos létesítménybe került, ahol egy kis drótketrecben tartották. Terrace egyszer látogatta meg csak az állatot, utána úgy kezelte, mint egy befejezett kísérletet.

Végül a csimpánz egy speciális helyre került, ahol bántalmazott állatokat mentettek meg, de Nim továbbra is agresszív maradt, és képtelen volt kapcsolatot létesíteni más csimpánzokkal, inkább az emberek társaságát kereste. Nim 2000-ben, 26 éves korában halt meg infarktusban, néhány évvel elmaradva az átlagos várható élettartamtól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.