Fényvédelem belsőleg - ételekkel a napégés ellen!

Forrás: Shutterstock -
napozás fényvédő UV-sugárzás magazin fényvédelem étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyári szépségápolás egyik alfája és ómegája a fényvédelem, ennél nincs is fontosabb, ha valaki igazán óvni szeretné a bőrét. A napsugárzás ráadásul nemcsak a szépség nagy ellensége lehet, de bizony az egészségünket is károsíthatja.

A napfény jó, a napfényt szeretjük, ráadásul napfény nélkül élet sincsen. Ám a napsugárzás bizony káros is lehet, ha rosszul viszonyulunk hozzá. Az UV-sugárzás ugyanis nem feltétlenül a barátunk, főleg, ha óvatlanul bánunk vele, ilyenkor

a bőr idő előtti öregedéséhez vezethet, sőt akár bőrrákot is okozhat.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy ha lehet, akkor egész évben, de tavasztól őszig mindenképpen használjunk fényvédőt.

Forrás: Shutterstock

Káros hatások

Az UVA-sugárzás felelős az azonnali barnulásért, ám ezzel egyidejűleg bőrpírt, gyulladást, sőt akár bőrrákot is okozhat.
Az UVB-sugárzás a D-vitamin szintéziséhez szükséges, ám amióta elvékonyodott az ózonréteg, a mértéke drámaian megnövekedett, a túlzott sugárzás pedig közvetlenül tudja roncsolni a DNS-t és így szintén felelőssé tehető a rákos megbetegedésekért.
Egészségünk védelmében tehát mindenképpen kerüljük a tűző napsugárzást – főleg délelőtt 10 és délután 3 óra között -, használjunk széles spektrumú fényvédőt, de

belsőleg is gondoskodhatunk arról, hogy minimalizáljuk a napsugárzás okozta egészségkárosodást.


Ezekkel az ételekkel óvhatod a bőrödet

Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt
Együnk minél élénkebb színű gyümölcsöket, ezek ugyanis nagyon gazdagok antioxidáns hatású anyagokban, amelyek gátolják a természetes oxidációs folyamatokat, megkötik a szabad gyököket és így védik a bőrt is. Érdemes tehát a nyári hónapokban például minél több sárgarépát, édesburgonyát, paradicsomot, mangót és sárgadinnyét fogyasztani, de a spenót és a brokkoli is bőrvédő hatással bír.

Együnk élénk színű gyümölcsöket, zöldségeket Forrás: Shutterstock

Igyunk teát
A fekete és zöld tea szintén telis-tele van antioxidánsokkal, amelyek bizonyos kutatások szerint hatásosan csökkentik a bőrrák kockázatát. Napi két pohár tea – főleg, ha zöld -, akár 20-30%-kal is képes mérsékelni bizonyos rákfajták előfordulását.

A fekete és zöld tea telis-tele van antioxidánsokkal Forrás: Shutterstock


Nasizzunk okosan
A kakaópor szintén kész csodaszer, hiszen amellett, hogy boldogabbá tesz minket, még a szabad gyököket is semlegesíti. Így érdemes a nyaralás alatt elkortyolni néhány csésze – szigorúan keserű kakaóból készült - forró csokit vagy elnasizni naponta pár kocka magas kakaótartalmú étcsokoládét.

Az étcsoki amellett, hogy boldogabbá tesz minket, még a szabad gyököket is semlegesíti Forrás: Shutterstock


Zsírozzunk
Na, nem arra gondolunk, hogy kenegessük hájjal magunkat, hanem arra, hogy fogyasszunk minél több olyan élelmiszert, amely sok Omega-3 zsírsavat tartalmaz. Ilyen például a lazac, a makréla, a pisztráng, a szardínia, de a dió vagy a lenmag is jó választás lehet. Ezek az élelmiszerek erősen gyulladáscsökkentő hatásúak és hatékonyan harcolnak a melanoma ellen is.

Fogyasszunk minél több olyan élelmiszert, amely sok Omega-3 zsírsavat tartalmaz Forrás: Shutterstock

Szintén fontos, hogy a belső fényvédelem nem elég, így mindig fordítsunk kiemelt figyelmet arra, hogy a külső fényvédelem is megfelelő fokú legyen, azaz:

  • a naptejünk az UVA- és UVB- sugárzással szemben is védjen,
  • megfelelő mennyiségben és gyakorisággal használjuk a fényvédőt (arcra/ nyakra 1 teáskanálnyit, a testre pedig nagyjából 6-8 teáskanálnyit kenjünk és fürdés, törölközés után kenjük újra magunkat)
  • mindig fogyasszunk kellő mennyiségű – legalább napi 2-3 liter – folyadékot (leginkább vizet),
  • kerüljük a tűző napot,
  • viseljünk lenge ruhát, kalapot valamint UV-szűrős napszemüveget.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.