Így add le a nyaralás alatt felszedett plusz kilókat

diéta magazin nyaralás fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyaralás a pihenésről, a felszabadultságról szól, így a legtöbben ebben az 1-2 hétben engedünk a csábításnak - ki többször, ki kevesebbszer. Ez pedig bizony eredményezhet pár plusz kilót, amitől azonban egyszerűen megszabadulhatsz.

Ki akarja a nyaralás alatt a kalóriákat számolgatni, vagy a tányérján található ételek összetételét nézegetni? Éld meg ezt az időszakot igazán fesztelenül: ne mondj le a fagylaltról, a lángosról és az egyéb nyári nassolnivalókról, de fontos, hogy ez a kis bűnözés csak a nyaralás idejére szóljon!

Dr. Farkas Kitti Forrás: instagram.com/dr.farkaskitti

Így add le a nyaralás alatt felszedett plusz kilókat

Tarts átvezető napokat

Nyaralás után visszatérve semmiképp ne kezdj rögtön szigorú diétába, koplalásba! Tarts egy-két átvezető napot, amikor könnyebb ételeket fogyasztasz, de még nem fogyókúrázol; így tudod biztosítani a stabil vércukorszintet, és a máj hamarabb feldolgozza a plusz kalóriákat.

„Szélsőségből nem szabad a másik szélsőségre váltani. Ha sokat eszünk-iszunk, a májunk le van terhelve azzal, hogy feldolgozza azt a sok luxuskalóriát, méregtelenítse az alkoholt, amivel megterheltük a szervezetünket. Ilyenkor ne várjuk, hogy még a szénhidrátraktárakból is energiát kelljen felszabadítania, ne kezdjünk rögtön szigorú diétába. Mert ha így teszünk, májunk nem tudja jól végezni a dolgát, mi pedig rosszul fogjuk érezni magunkat."

Add le könnyedén a nyaralás miatt felszaladt kilókat Forrás: shutterstock

Állítsd helyre az anyagcserédet

A néhány napos átvezetés után a következő lépés, hogy helyreállítsd az anyagcserédet. Egy nagyjából kéthetes súlyrendező fogyókúra alatt lefaraghatóak a nyaralás alatt felszedett plusz kilók, de ezzel tehermentesítjük is a szervezetünket. Nem mellesleg pedig jól fog esni egy kicsit szigorúbb diéta, hiszen a szervezet nagyon keményen dolgozott a nyaralás alatti többletbevitel feldolgozásán.

Térj vissza a mindennapi étrendhez és a rendszeres mozgáshoz

Miután megszabadultál a nyaralás során felszaladt extra kilóktól, térj vissza a nyaralási előtti étrendedhez, életmódodhoz.

„A nyaralásról hazatérve tartsuk az ajánlott táplálkozási keretet: együnk naponta háromszor, és két étkezés között 4-6 óra teljen el. A fogások összeállításánál figyeljünk a sejtek inzulinérzékenységének napszaki ingadozására: ennek megfelelően az ebéd legyen a legtartalmasabb, jó minőségű, szénhidrátban is gazdag fogás,a reggeli és a vacsora alkalmával a fehérje kerüljön fókuszba. Fogyasszunk legalább 3 liter kalóriamentes folyadékot, emellett ne feledkezzünk meg a rendszeres testmozgás fontosságáról sem. Ha ezeket betartjuk, akkor a nyaralás alatti „tudatos kilengések" hosszú távon nem befolyásolják testsúlyunkat, alakunkat és nem utolsósorban az egészségünket" – tanácsolja Dr. Farkas Kitti.

Ez is érdekelhet: Diéta és edzés ellenére sem tudsz fogyni?! Ez a hormonális betegség állhat a háttérben

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.