Ezért nem kellene telepisilni a Balatont: ilyen hatással lehet a fürdőzők egészségére

Fotó / Pesthy Márton -
bőrgyulladás vizelet szemfertőzés Balaton
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy korábban mi is írtunk róla, a Balatonon strandolók nagy része a tóba üríti vizeletét, ami nem csak gusztustalan, de súlyos környezetkárosodást is okoz és a fürdőző emberekre nézve is veszélyes lehet.

Istvánovics Vera, az MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagjának állítása szerint egy átlagos felnőtt napi másfél liter vizeletet és ezzel egy gramm foszfort ürít. Ez azt jelenti, hogy a balatoni vendégéjszakák számából következtetve évente nagyjából 1,2 tonna foszfor kerül a magyar tengerbe emberi vizelettel. Ez egyrészt a balatoni élővilágot károsítja, másrészt veszélyes lehet az emberi szervezetre is.

A fürdőzők egészségét is károsíthatja a sok vizelet a Balatonban. Fotó / Pesthy Márton

A nagy mennyiségű vizelet ugyanis tökéletes táptalajt nyújt a gombáknak és a baktériumoknak, melyek különböző betegségeket okozhatnak. Bőrgyulladás, szemfertőzés, hasmenés, hányás, gyomorfájdalom, tüdőgyulladás, húgycsőfájdalom, hüvelyi fertőzés, veseelégtelenség is megjelenhet, mint tünet - írja a Blikk.

Az egyetlen megoldás az lenne, ha több lenne az ingyenes nyilvános WC a Balaton partján, így az emberek nem a Balatonba végeznék el a dolgukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.