Csodaszerek, amelyekkel egészségesen tarthatod a szemed

Forrás: Shutterstock -
a látás hónapja magazin gyógynövény október szem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Október a látás hónapja. Aki munkájából kifolyólag sok időt tölt a monitor előtt, netán notórius képernyőfüggő, annak nem árt tudni, hogy a nézésből is megárt a sok.

Elérkezett az október is, amely hagyományosan a látás hónapja.A felgyorsult digitalizációnak és az elektronikai kütyüknek köszönhetően egyre többen küzdenek látászavarokkal, szembetegségekkel. Annak érdekében, hogy ez a szám ne növekedjen, érdemes körbenéznünk a megelőzés háza táján. Aki munkájából kifolyólag sok időt tölt a monitor előtt, netán notórius képernyőfüggő, annak nem árt tudni, hogy a nézésből is megárt a sok. Szemünk ugyanis egy izomszövet, mint megannyi társa a szervezetünkben. Tudtad, hogy egyéb járulékos szervei is léteznek?

A két szem megfelelő mozgása tucatnyi izom összehangolt munkájának köszönhető. Egyik vagy másik szemizom, illetve ideg bénulása kancsalságot, illetve kettős látást okozhat. Mint ahogy a hosszas ülés mellé is receptre írják a testmozgást, úgy a szemünk tornáztatása is épp ilyen fontos.

A szemtorna módszerének atyja William Horatio Bates amerikai orvos. Elméletének alapja, hogy a szemek „csak" érzékszervek, passzív fogadók, az észlelés valójában az agyban történik, ahol a kép háromdimenziós élménnyé áll össze. A jó látás feltételei ezzel összefüggésben, nagy százalékban pszichikai eredetűek.

Hosszan tartó látászavar, illetve szemrángás – tikkelés - esetén, érdemes orvoshoz fordulnunk, ám létezik jó néhány házi praktika is, amit érdemes fontolóra venni.
Számos gyógynövény, tea és természetes módszer segíthet bennünket látásunk karbantartásában.

Gyuri bácsi, a bükki füvesember is mindenkit arra buzdít, hogy rendszeresen vegyen részt szem-, és látásvizsgálaton, de azt is hozzáteszi, hogy számos tünetet otthon, gyógynövényekkel is kezelhetünk.

Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember Forrás: Györgytea

Gyógynövények szembetegségekre

A népgyógyászat a fáradt, gyulladt szemekre éppúgy tud megoldást, mint az időskori, kezdődő szürkehályog vagy épp az árpa kezelésére. A természet patikájából az alábbi
gyógynövényeket vehetjük magunkhoz, otthoni használatra.

A szemvidítófű - ahogy a neve is mutatja - kiváló gyógynövény a szemre és a látás javítására. Magas A- és C-vitamintartalma hatékonyan csökkenti a gyulladásokat, fertőzéseket, míg az antibiotikus és összehúzó hatású csersavtartalma tisztítja és edzi a szem nyálkahártyáját.

A száraz, fáradt szemekre éppúgy ajánlja a szakember, mint a szezonális allergia vagy gyulladás miatt könnyező szemekre. Kötőhártya-gyulladásnál enyhíti a viszketést és a vörösséget, de az árpára is bevált gyógynövény. Gyenge főzetét használhatjuk külsőleg borogatásként, illetve teáját
naponta többször is ihatjuk.

A végtelenségig sorolhatnánk a természetben rejlő kincseket és élettani hatásukat, ezért most csak párat emelnénk ki közülük.

  • Fekete áfonya – látásjavításra, valamint szürke hályog esetén
  • Kamilla – kötőhártya-gyulladásra
  • Diólevél -kezdődő szürke hályogra, gyulladásokra

Szabó Gyuri bácsi kedvenc gyógynövénye a diólevél, amelynek teája a szemfenék tisztításában is segíthet. A füvesember kezdődő szürkehályog kezelésére ajánlja a dióleveles lemosást. Ehhez fél deciliter vízzel le kell forrázni egy csipetnyi szárított diólevélteát, s amikor kihűlt, az ujjunkat belemártani, ezzel mosni át kívülről a csukott szemhéjakat.

Szabó Gyuri bácsi kedvenc gyógynövénye a diólevél, amelynek teája a szemfenék tisztításában is segíthet Forrás: Shutterstock

A főzet kívülről is beszívódik, a szem ereit tisztítja és erősíti, oldja a meszes lerakódásokat. Azért kell ilyen kis adagot készíteni, mert a lemosást napjában többször is ajánlott elvégezni.

Emellett azt is tudnunk kell, hogy a szemnek fontos vitaminokat, (A, E, C, béta-karotin, lutein, zeaxantin) ásványi anyagokat, nyomelemeket a szervezet nem képes önállóan előállítani, ezért ezeket rendszeresen, megfelelő táplálkozással vagy étrend-kiegészítő fogyasztásával biztosítani kell számára.

A gyógynövények koronázatlan királya abban is megerősít bennünket, hogy a XXI. századi ember sajnos mindent elkövet azért, hogy a látása idő előtt elromoljon. És bár a komolyabb szembetegségekkel természetesen mindenképpen szakemberhez kell fordulni, enyhébb esetekben, illetve megelőzésként mi magunk is tehetünk a látásromlás elkerülése érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.