Berepedezett szájzug? Nem is gondolnád, mi minden állhat még a B12-vitaminhiány hátterében

Forrás: Shutterstock -
vitamin B12-vitamin magazin vitaminhiány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azok, akik folyamatosan krónikus fáradsággal küzdenek, vagy gyakran migrénes fejfájástól szenvednek, sokszor az alvatlanságot teszik felelőssé a tünetekért. Kevesen tudják, hogy a tünetek hátterében a B12 vitamin hiánya is lehet, vagy a hiány okozta vérképzési zavarok is állhatnak. 

A B12-vitamin erősíti az immunrendszert, helyreállítja a vérnyomást, és képes fokozni bizonyos gyógyszerek hatását. Ezen kívül jótékony hatással bír a szívizomra és a pajzsmirigy munkájára.

Egészséges felnőttek számára a javasolt napi mennyiség a napi 3 mikrogramm B12-vitamin.

A B12-vitamint tartalmazó termékek fokozzák a reproduktív funkciót (főként a férfiaknál), az étvágyat, normalizálják az alvást, felveszik a küzdelmet a depresszióval, csökkentik az ingerlékenységet, javítják a memóriát.

B12 vitaminban gazdag ételek

  • hús,
  • hal,
  • tojás
  • tej- és tejtermékek
  • lazac, ponty
  • paradicsomos hering
  • sajtok:ementáli, trappista
B12-vitaminban gazdag ételek Forrás: Shutterstock

Mi történik akkor, ha nincs elég B12-vitamin a szervezezünkben?

Szervezetünk sokféleképpen jelezhet, de vannak olyan jellegzetes tünetek, amelyek sok esetben a B12- vitamin hiányára utalnak. Ilyenek például: a végtagok zsibbadása, a haj gyengülése és/vagy elvesztése, álmosság, depresszió. Amit fontos kiemelni, hogy a B12-vitamin hiánytünetei csak hónapokkal, vagy akár évekkel később jelennek meg.

A B12-vitamin a májban raktározódik el. Ha valaki túl kevés B12-vitamint fogyaszt, vagy a szervezetében a B12-vitamin csak korlátozottan képes felszívódni, akkor először a raktárkészlet indul kiürülésnek. Ami lényeges, hogy már ebben a fázisban is fokozatosan kialakulhatnak a B12- vitaminhiány első tünetei, és a hiányból fakadó, vérképzést és idegrendszert érintő zavarok.

A B12-vitaminhiány egyik fő ismertetőjele, ha valakinek berepedezik a szájzuga, ha égő érzést vagy fájdalmat észlel a nyelvén, vagy ha járás közben bizonytalan.

A B12-vitaminhiány egyik fő ismertetőjele, ha valakinek berepedezik a szájzuga Forrás: Shutterstock

Mi is az a funikuláris mielózis?

Egy olyan, idegrendszert érintő betegségről van szó, amely a gerincvelő lassú lefolyású betegsége, amelynek következtében károsodhatnak a végtagokban található perifériás idegek és a központi idegrendszer is.

A megaloblasztos anémia, más néven a nagyméretű vörösvérsejtek képződésével járó vérszegénység. Ennek egyik formája a vészes vérszegénység; ez az egyik leggyakoribb szövődménye a B12-vitaminhiánynak. A cukorbetegeknek fontos odafigyelniük a hiány megelőzésére, mert a B12-vitaminhiány növelheti a diabétesz szövődményeként kialakuló neuropátiát.

B12-vitamin hiánya memóriazavarokat okozhat, csökkentheti a kognitív képességeket.

A B12-vitaminhiány megelőzése

Az alacsony B12-vitaminszint sokáig teljesen tünetmentesen teszi a dolgát: épp emiatt az időben történő felismerése kulcsfontosságú a visszafordíthatatlan károsodás megakadályozásában. Ezért fontos a szűrővizsgálatok időben történő elvégzése, különösen a gyulladásos bélbetegségben szenvedőknek, cukorbetegeknek, gyomorsavcsökkentőt szedőknek, vegetáriánus/vegán étrendet követőknek és a 75 év felettieknek.

Ez is érdekelhet: Vajon mire utalhat az erős menstruáció?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.