Minden, amit a téli vitaminpótlásról tudni kell: így igazodj el a vitaminok világában

Forrás: 123rf.com -
D-vitamin vitamin multivitamin BiotechUSA
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A téli időszak egyik leggyakoribb témája az immunrendszer erősítése és a vitaminszedés. Sok a bizonytalanság és tévhit azzal kapcsolatban, hogy mit, mikor, kiknek és miért érdemes szedni? Tényleg mindenkinek szüksége van vitaminpótlásra? Kell multivitamint szedni? Ha igen, ezt honnan tudhatjuk? Mikor járunk jobban: ha a multivitamin készítményeket választjuk, vagy ha vitamintípusonként vesszük be ugyanezeket? Németh Sándor, a BioTechUSA táplálék-kiegészítő specialistája és oktatási referense válaszolta meg a vitaminszedéssel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

Immunrendszerünk központja a bélrendszerben található: táplálkozásunk alapvetően meghatározza védekezőképességünket.

A hivatalos dietetikai ajánlás szerint naponta 0,5 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt kellene megennünk ahhoz, hogy természetes módon elegendő vitamint juttassunk be a szervezetünkbe,

ennek azonban többféle egyszerű akadálya van. Egyfelől a magyarok zöldség- és gyümölcsfogyasztása messze elmarad az európai átlagtól, hiszen nem naponta, csupán alkalomszerűen fogyasztjuk ezeket. Másrészt a rostszegény, jó minőségű zsírokat mellőző táplálkozás is problémát jelent, amit az ipari termelésben túlhasznált földterületeken termelt élelmiszerek alacsonyabb vitamin- és nyomelem tartalma sem segít. Több kutatási eredmény taglalja, hogy a nagyvárosban élő embereknek magasabb a vitaminszükséglete, amit a hivatalos ajánlásoknál nagyobb mennyiségű gyümölcs és zöldség lenne képes fedezni. Ez akár napi 4-5 kilogrammnyi mennyiséget is jelenthetne. 21. századi életünk körülményeiből adódóan mindenkinek szüksége van vitaminszedésre.

Forrás: 123rf.com

Melyek a vitaminhiány jelei?

A vitaminhiány ugyan számos tünettel jár, de ezek bármilyen más betegségre, vagy romló egészségügyi állapotra is utalhatnak. A hirtelen vagy nagyobb mennyiségű hajhullás, a karikás szemek, a töredezett körmök és a fáradtságérzet mind árulkodó jelek. Ha ezeket tapasztaljuk magunkon, első lépésként érdemes egy-két-három hónapos vitaminkúrát tartani. Ha a tünetek és panaszok néhány hónap eltelte után sem enyhülnek, orvosi konzultáció és vérvétel is szükséges lehet.

Mit szedjünk még a multivitamin mellett?

A vízben oldódó C-vitaminról az immunrendszer normál működését támogató hatása miatt sokat hallunk mostanában, elegendő mennyiséggel megfelelően működik a szervezetünk. Egy egészséges, átlagos terhelésnek kitett ember számára az ajánlott napi mennyiség 1000-2000 mg. A zsírban oldódó D-vitamin a másik leggyakrabban emlegetett vitamin, ami szintén segíti az immunrendszerünk normál működését.

A téli hónapokban és kora tavasszal a legtöbbünknek hiánya van belőle. A D-vitaminhoz a szervezetünk is képes hozzájutni, például belsőségekből készült ételekből (zúza, máj, szív), de a tojásfogyasztás is jó forrása. 10-15 perc napon töltött idővel is feltölthetjük D-vitamin raktárainkat. Ez a téli időszakban ez nyilván nehezebben megoldható, nyáron pedig a káros UV sugárzás veszélyeit is szem előtt kell tartanunk. A sportolóknak nem csak a kalóriaszükségletük, de a D-vitamin igényük is magasabb, hiszen ez nagy szerepet játszik az egészséges izomműködésben is. Egy egészséges, átlagos terhelésnek kitett ember számára az ajánlott napi mennyiség 1500-2000 NE (nemzetközi egység), sportolók esetén 3200-4000 NE is lehet a napi ajánlás.

A magnézium pótlása nem csak a sportolók számára hasznos. Hiánya kellemetlen izomgörcsöket is eredményezhet. Az ideális mennyiség táplálékkal való bevitele nehézkes, bár sokan vagyunk, akik szeretjük például az olajos magvakat és az étcsokoládét is - de pontosan emiatt számos mennyiségi korlát áll fenn ebben az esetben, például a csokinál többek között a cukortartalom miatt. Egy egészséges, átlagos terhelésnek kitett ember számára az ajánlott napi mennyiség 250-300 mg.

Az omega-3 típusú zsírsavak ún. esszenciális zsírok, vagyis a szervezetünk nem képes ezeket előállítani, így külső forrásból kell biztosítanunk a megfelelő mennyiség bevitelét. Tengeri halfajták, mint tőkehal, tonhal, lazac, makréla, hering és egyes növényi eredetű élelmiszerek, például lenmagolaj, repceolaj is tartalmazza ezeket. Leginkább a szív, az agy és a látás szempontjából van jelentőségük és a vitaminokhoz hasonló a fontosságuk. Egy egészséges, átlagos terhelésnek kitett ember számára az ajánlott napi mennyiség 500-2000 mg étrendtől függően.

Forrás: 123rf.com

Milyen formulát válasszunk?

Nem elég azzal tisztában lennünk, hogy pontosan milyen vitaminok pótlását kívánja meg egészségügyi állapotunk és az életformánk, de arról is fontos tájékozódni, hogy milyen formában a leghatékonyabb a felszívódásuk. Németh Sándor a vitaminvizeket és pezsgőtablettákat főleg azoknak ajánlja, akik kevésbé kedvelik a tablettákat és kapszulákat, vagy akár gyerekeknek is ideális vitamin-kiegészítőt keresnek. Aktív felnőttek tabletta, kapszula és por állagú készítmények közül is választhatnak. A por állagú ízesített italporoknak magasabb a hatóanyagtartalma és gyorsabb a felszívódása, de a tabletta és a kapszula mégis jobban hasznosul. Az italporokat étkezés közben, a tablettákat és kapszulákat étkezés előtt ajánlja bevenni a tapasztalt szakember.

Mi alapján válasszunk vitaminokat?

A vitaminok piacán zavarba ejtően nagy a választék, nehéz kiigazodni, hogy mely termékek a legideálisabbak számunkra. Németh Sándor több olyan részletre is felhívja a figyelmünket, amire először talán nem is gondolnánk. Sándor szerint jót jelent, ha a kiválasztott márka több éves múltra visszatekintő, Magyarországon hivatalosan forgalomba hozott termékei a megfelelő minősítésekkel is rendelkeznek. A megbízhatóságról és profizmusról árulkodik, ha az adott cég vagy márka termékeit többféle formulával (tabletta, kapszula, pezsgőtabletta, por) is elérhetővé teszi vásárlói számára, mert ez a bizonyítéka annak: tisztában vannak azzal, hogy a különböző igények és élethelyzetek más-más termékvariációt kívánnak. A megbízható termékek forgalmazói a felületeiken általában biztosítanak kérdezési és konzultációs lehetőséget is. Németh Sándor szerint, amennyiben erre mód van, mindenképpen érdemes szakértő segítségét kérni a vitaminokkal kapcsolatban is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.