Megdöbbentő tüneteket okoz az alváshiány - ennyit kéne aludni naponta, hogy elkerüld ezeket

Forrás: Shutterstock -
betegség alváshiány Sedacur2022
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindenkivel előfordul, hogy néha nem tud aludni, de ha a probléma hozamosabb ideig fennáll, az már egészségi zavarokat okozhat, mind mentális, mind fizikális értelemben. Ugyanis éjjel, alvás közben zajlanak testünk növekedési és újjáépítő folyamatai, amelyek elengedhetetlenek az egészséghez. Alvászavar esetén először érdemes életmódváltásban gondolkozni, de hasznosak lehetnek a gyógynövények is. Ha azonban semmi nem segít, feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Az, hogy kinek mennyi alvás az elegendő, egyénenként változik, de összességében mindenkire igaz, hogy legalább 7 órát kell aludnunk ahhoz – lehetőleg sötétben és csendben – hogy kipihenjük magunkat. Egy vizsgálat szerint hosszú távon már az is megbosszulja magát, ha a szükségesnél rendszeresen 1-2 órával kevesebbet alszunk. Nézzük, milyen problémákhoz vezethet, ha nem alszunk eleget!

Súlygyarapodás

Ha keveset alszunk, az étvágyat szabályozó hormonok egyensúlya felborul. Csökken a leptin nevű hormon szintje. A leptin a jóllakottságérzetért felelős: ha a szintje csökken, éhesek leszünk, esetleg falásrohamok is ránk törhetnek. Ezzel egyidejűleg emelkedik a zsírsejtekben termelődő ghrelin nevű hormon mennyisége, ami azt közvetíti az agynak, hogy a szervezetnek több zsírból származó kalóriára van szüksége, és ez megint csak fokozza az éhségérzetet. Ha pedig folyton éhesek vagyunk, az nassoláshoz vezet, ami pedig előbb-utóbb a testsúlyunkon is meglátszik majd.

Stressz

Aki nem alussza ki magát, fogékonyabb lesz a stresszre és a szorongásra. A kevés alvás miatt ugyanis több stresszhormon termelődik a szervezetben, ami egyebek között a szív- és érrendszert is károsíthatja. A stressz hatására csökken a mentális és fizikai teljesítőképesség, nehezebben birkózunk meg a napi feladatainkkal, így az alvásunk minősége is egyre csak romlik, pláne, ha előre félünk az előttünk álló éjszakától és az azt követő naptól.

Forrás: Shutterstock

Alacsony libidó

Kevesen tudják, hogy az egészséges szexuális élethez is elengedhetetlen a jó alvás. Alvás közben ugyanis olyan hormonális folyamatok mennek végbe, melyek a libidóra is hatással vannak. Ha nem alszunk eleget, a szervezetünkben lecsökken a tesztoszteron szintje is. Az alacsony tesztoszteronszint pedig azzal jár, hogy a libidónk is alacsonyabb lesz. Ha ilyesmit tapasztalnál magadon, gondolkozz el azon: alszol-e eleget!

Memóriagondok, koncentrációs nehézség és állandó fáradtság

A hosszú távú kialvatlanság következménye lehet az állandó fáradtság, a romló nappali koncentrálóképesség, a szűnni nem akaró feszültség, idegesség. Márpedig ha nappal ilyen gondokkal küzdünk, este még inkább nem jön majd álom a szemünkre, azaz könnyen ördögi kör alakulhat ki. Ha netán magadra ismertél, érdemes lenne kipróbálnod először valamilyen nyugtató, altató hatású gyógynövényes készítményt, amely a hozzászokás veszélye nélkül könnyítheti meg számodra a pihenést.

A cikk megjelenését a Phytotec támogatta.

Hirdetés

Feszültség vagy alvászavar esetén segítségünkre lehet a három gyógynövény kivonatát tartalmazó Sedacur forte. Ez a növényi gyógyszer nappal oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és pihentető alvást biztosít. Patikában vény nélkül kapható gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.