A magyar kutató szerint néhány évtized múlva összeomlik a civilizáció

Forrás: Shutterstock -
technológia válság civilizáció nyersanyaghiány erőforráshiány erőforrás kutató emberiség túlélés nyersanyag fenntarthatóság klímaváltozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora úgy gondolja, hogy a modern civilizáció a végóráit járja, mert a folyamatban lévő, fenntartható technológiaváltás valójában nyersanyag-fedezet nélkül nem működik, így ahelyett, hogy segítene kilábalni a válságból, inkább felgyorsítja a folyamatot. 

A magyar tudós az alternatív energiamegoldásokat, az elektromos autókat, a nap- és szélerőműveket és a bioetanolt is zsákutcának tartja. Azt mondja, vészesen fogynak az élelmiszerkészletek, de a klímaváltozást sem tudjuk már megállítani.

"Ez a féktelen növekedés és jólét legkésőbb 2040-ig véget ér, a modern civilizáció súlyos válságba kerül. Ha más nem, a mostani háború világossá tette, hogy itt erőforrás-válság lesz" Forrás: Shutterstock

A Pannon Egyetem rektora szerint csak az segítene, ha újrakonfigurálnák a társadalmat és mindenki csak azt vásárolná meg, amire valóban szüksége van: "Van itt egy durva paradoxon: minél jobban élünk, annál rosszabbul élünk; egyre többet kell dolgozni, hogy meglegyen a pénz arra, ami miatt azt gondoljuk, hogy jobban élünk, de közben tönkretesszük magunkat, a világunkat, a gyerekeink és az unokáink jövőjét" - mondta el a vele készült interjúban, hozzátéve, hogy még akkor is késő lenne, ha az új szemléletet a teljes emberiség magáévá tenné.

"Ez a féktelen növekedés és jólét legkésőbb 2040-ig véget ér, a modern civilizáció súlyos válságba kerül. Ha más nem, a mostani háború világossá tette, hogy itt erőforrás-válság lesz" - határozta meg a "világvége" időpontját Gelencsér András.

A túlélés esélyeit latolgatva a kutató azt mondta: "Vannak olyan törzsi kultúrák a Csendes-óceáni szigeteken, vagy az Amazonas esőerdőinek a belsejében, akiknek szinte mindegy, hogy a modern technikai civilizáció összeomlik. Ők túl fogják élni. De a nagyvárosokba zárt modern társadalmak számára nincs B-terv, ott technológia és energia nélkül egyszerűen nem lehet majd életben maradni.
Az Amazonas-menti őserdőben csak annyit fognak észrevenni az egészből, hogy jé, eltűntek azok a villogó és mozgó csillagok és fura hosszúkás felhők az égről..." - írja a Blikk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.