Pesten is klassz a Duna-part, nem csak Budán - Mutatjuk, hova érdemes kiruccannod

Forrás: facebook/DUNA Sétány Pesterzsébeten -
Kolonics György-sétány Római-part utazás pesterzsébeti Duna-sétány Kis-Duna kirándulás Duna-sétány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha budapesti vagy és egy délutánt vagy egy napot a Duna-parton töltenél, szinte biztos, hogy eddig a Római-partot választottad a kiruccanásod célpontjául. Érthető, hiszen van ott minden, ami egy klassz nap vagy néhány óra eltöltéséhez kell: vízpart, strand és mindenféle kajáldák tucatjai várnak rád. Ha azonban új helyeket is felfedeznél, érdemes nem csak Budában, de Pestben is gondolkoznod. Megnéztük az újonnan átadott pesterzsébeti Duna-sétányt és a pont vele szemben húzódó Kolonics György-sétányt. Nektek is jó szívvel ajánljuk mindkettőt egy hétvégi kikapcsolódáshoz. 

A Budapesten élő ember talán még jobban vágyik a természet közelségére, mint azok, akik kisebb településen laknak. Ha a belvárosban élsz, akkor pedig egyenesen kötelező néha kijjebb moccanni, még akkor is, ha a bulinegyed vagy a nyüzsgő belső kerületek szerelmese vagy. Ha nincs időd vagy pénzed hosszabb időre elutazni, egy-egy természetben töltött napot minimális utazással simán megengedhetsz magaddal. Ki sem kell mozdulnod a városból ahhoz, hogy mégis úgy érezd egy egészen más világba csöppentél.

A Pesterzsébeti Duna-part és a Kolonics György sétány bár közel fekszenek egymáshoz, akár egy-egy külön sétát is megérnek, de ha bírod a gyaloglást, akkor egy nap alatt megnézheted mindkettőt.

Pesterzsébet Duna-part: Duna sétány

2022 tavaszán adták át a pesterzsébeti Duna-parton a Duna sétányt, amely a XX. kerületi Gubacsi hídtól a strand mellett indul dél felé és párhuzamosan fut a Vízisport utcával. Ha ide kimész, tulajdonképpen pontosan azt kapod, mint ha a Kopaszi-gátra látogatnál el: különféle vendéglátóhelyek teraszán ücsörögve gyönyörködhetsz a Dunában és élvezheted a nyári nap sugarait. Szuper választás lehet a Vakvarjú csónakház, de ha hekkezni szeretnél, betérhetsz a Halas Gusztihoz is, ami már a 600 méternyi kiépített szakasz végén található. Az új sétány nem túraútvonal, ha a gyaloglás a cél, akkor ne ezt válaszd, de ha csak sétálnál egyet és eszegetnél-iszogatnál valamit, akkor itt megtalálod a számításodat. Ha még több időt eltöltenél itt, nyáron a csepeli strandon is időzhetsz egy kicsit vagy felfrissítheted magad a séta után.

Duna sétány, Pesterzsébet Forrás: facebook/DUNA Sétány Pesterzsébeten

A gyönyörűen kiépített sétányon bőven helyeztek el padokat, asztalokat és ivókutakat is. Néhány helyen ún. okospadokkal is találkozhatsz, ahol ingyenes wifi és telefontöltési lehetőség is a rendelkezésedre áll. Ha gyerekekkel mész, ne hagyd ki a vizes játszóteret és a közösségi kertet is nézd meg.

A sétányt könnyű megközelíteni tömegközlekedéssel. Ha a belvárosból mész, a legjobb ha a Boráros téren HÉV-re szállsz, de a 23-as busz is tökéletes választás, amelyről Pesterzsébet-felsőn kell leszállni

A Duna sétány nincs egész nap nyitva, május 1-jétől szeptember 30-ig reggel 6-tól este 10-ig látogatható, október 1. és április 30. között pedig reggel 7-től este 8-ig.

Kolonics György sétány

A pesterzsébeti sétánnyal pont szemben, a Gubacsi híd másik lábánál, szintén déli irányba kezdődik a Kolonics György sétány, ami már komolyabb gyaloglásra is alkalmas. A sétány 5 kilométer hosszú, a hídtól a Nádfedeles csárdáig tart, a Kis-Duna partján pedig már néhány száz métert követően igazi vadregényes, ám szemmel láthatóan gondozott környezetbe csöppenünk, ami tulajdonképpen egyedülálló Budapesten.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ha teraszozni, üldögélni, enni-inni szeretnél, akkor inkább a másik oldalt válaszd, de ha sétálnál egy jót, akkor ez a te tökéletes úti célod. Az 5 kilométeres szakaszon sűrű, náddal benőtt részeket is találsz, kacsák, hattyúkat és teknősbékákat mindenképpen látni fogsz, ugyanis a háborítatlanságnak köszönhetően a terület élővilága nagyon gazdag.

A Kis-Duna ligetnél érdemes egy fahídon átkelve kicsit letérni a part menti ösvényről, ugyanis itt található az 5 állomásos Kis-Duna-öböl tanösvény. Az ösvényen továbbhaladva a Daru-domb következik, padokkal, csúszdával, fitneszeszközökkel. Itt nézhető meg az Ősi elődeink-szoborcsoport is.

Ha megéhezel, megszomjazol, a sétány mindkét végén van lehetőséged ételhez, italhoz jutni. A Gubacsi-híd oldalán népszerű a Hekkező, ahol közvetlenül a Duna-parton üldögélhetsz, a másik oldalon pedig a Nádfedeles csárda várja a kirándulókat.

Forrás: MTI/Faludi Imre

A Kis-Duna parti sétányt 2017-ben nevezték át Kolonics György sétányra, megemlékezve a 2008-ban fiatalon elhunyt sportolóról.

A Kolonics György sétányra nagyon egyszerű eljutni tömegközlekedéssel is. Mehetsz HÉV-vel, akkor a Gubacsi-híd felől kezded a sétát, de a 179-es, 148-as, 138-as autóbusszal is elérhető, valamint a 151-es és 71-es busszal is megközelítheted, így a Kis-Duna-öböl tanösvény bejáratánál lyukadsz ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.