Halálos titkot rejtő nyaralóparadicsom - ide ne utazz, ha jót akarsz magadnak!

Forrás: Shutterstock -
Olaszország Rosignano Solvay utazás tengerpart nyaralás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rosignano Solvay – ez a jól, mégis kissé eklektikusan csengő név turisták ezreit csalogatja hófehér homokkal borított tengerpartjára minden évben.

Bár Toszkána déli részén fekszik, elnevezésében egy belga vegyész-politikusnak, Ernest Solvay-nek is szerepe volt, mivel gyakorlatilag az ő azonos nevű, 1912-ben alapított vegyi üzeme körül épült. (Már az a kérdés is joggal merülhet fel, hogy ugyan kinek van kedve egy füstöt okádó gyármonstrum közvetlen szomszédságában strandolni, azonban ez a történet szempontjából nem kifejezetten releváns szempont.)

Rosignano Solvay Spiagge Bianche, azaz fehér tengerpart névre keresztelt attrakciója csak úgy vonzza a pancsolni és napozni vágyókat, pedig ha tudnák, milyen vegyszerfürdőben szórakoznak ott töltött idejük alatt, bizonyára nagy ívben elkerülnék ezt a helyet.

Halálos titkot rejtő nyaralóparadicsom Forrás: Shutterstock

A Solvay üzem számos kemikáliát, többek között hidrogén-karbonátot, hidrogén-peroxidot és klórt gyárt, legnépszerűbb termékük azonban a mosószóda, melynek előállítására Solvay egy saját fejlesztésű módszert szabadalmaztatott.

A speciális folyamat során melléktermékként mészkő és kalcium-klorid szabadul fel, melyeket már hosszú évtizedek óta nemes egyszerűséggel a tengerbe öntenek. Ennek köszönhető a karibi partokat idéző fehér homok, mely az említett anyagokon kívül még

higanyt, arzént, ólmot és ammóniát is tartalmaz, csakúgy, mint a gyár környékén hullámzó víz.

Bár az ENSZ Környezetvédelmi Programjának 1999-es jelentése szerint a Spiagge Bianche egyike a Földközi-tenger 15 legszennyezettebb partszakaszának, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség és az FEE (Foundation for Environmental Education) nevű, környezetvédelmi oktatásért felelős alapítvány tökéletesen tisztának és biztonságosnak minősíti azt.

Rosignano Solvay Spiagge Bianche, azaz fehér tengerpart Forrás: Shutterstock

A számok azonban ellenük beszélnek: 2008 és 2010 között regisztrált adatok szerint Rosignano Solvay-ben

a regionális átlaghoz képest 2,2%-kal több férfi és 8,3 %-kal több nő hunyt el.

Korai, azaz 65 év alatti elhalálozásra és daganatos betegségekre is százalékokkal nagyobb eséllyel lehet itt számítani, mint a térség többi részében.

A helyi aktivisták minden erejükkel próbálják figyelmeztetni az érintetteket a veszélyekre, a Solvay cég azonban tett arról, hogy ezek a híresztelések vagy ne jussanak el a látogatókhoz, vagy ne vegyék azokat komolyan. Ugyan a gyár vezetői 2003-ban kötöttek egy megállapodást, melynek értelmében kötelesek lettek volna 70%-kal csökkenteni károsanyag-kibocsátásukat, illetve abból teljes mértékben eltávolítani a higanyt, ez egyes források szerint nem, vagy csak részben valósult meg.

Manapság csak internetkapcsolat és néhány kattintás szükséges ahhoz, hogy a nyaralásukat tervezők informálódhassanak Rosignano Solvay sötét titkairól. Azonban a látogatók nagy számából ítélve úgy tűnik, sokan inkább elhiszik a mesét, mellyel a gyaníthatóan korrupt szervezetek szédítik őket, mintsem, hogy átgondolják, valóban megéri-e az egészségügyi kockázatot a paradicsomi látvány és néhány emlékezetes szelfi.

Nyitókép: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.