II. Erzsébet brit királynő Anna hercegnő II. Erzsébet királyné II. Erzsébet halála II. Erzsébet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kedd este szállították el a múlt héten elhunyt brit uralkodó, II. Erzsébet királynő koporsóját az edinburgh-i St. Giles-székesegyházból, ahol a néhai uralkodót előző nap 24 órára felravatalozták. A királynő egyetlen lánya, Anna egy pillanatra sem hagyja magára édesanyját.

Az egész világot megrázta II. Erzsébet halála. A királynő életének 97. évében, csütörtökön hunyt el Balmoralban, a királyi család nyári rezidenciáján.

A királynő koporsóját vasárnap szállították Balmoralból a skót fővárosba, és hétfő délután ravatalozták fel egy napra a skót nemzeti egyház, a Church of Scotland 14. századi főtemplomában. A kedd esti tájékoztatás szerint 24 óra alatt 26 ezren rótták le kegyeletüket.

A királynő koporsóját az edinburgh-i reptéren nyolc katona vitte lassú díszmenetben a brit királyi légierő repülőgépének fedélzetére, amelynek célpontja Anglia. A koporsót Erzsébet egyetlen leánya, Anna hercegnő kíséri a Londonba vezető úton.

II. Erzsébet királynő koporsóját először a Buckingham-palotába viszik, ahol III. Károly király és Kamilla fogadja, majd szerda este átszállítják a londoni parlament legősibb épületegyüttesébe, a Westminster Hallba, ahol négy teljes napra felravatalozzák. A ravatal csütörtöktől vasárnapig lesz látogatható a nap 23 órájában.

Úgy számolnak, ez idő alatt legalább 400 ezren keresik fel a királynő ravatalát. A búcsúszertartás szeptember 19-én, jövő hétfőn lesz a közeli Westminster apátságban, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázó templomában. A királynőt ugyanaznap a királyi család legnagyobb és legősibb angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyában helyezik végső nyugalomra, ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király és tavaly áprilisban, életének századik esztendejében meghalt férje, Fülöp edinburgh-i herceg is nyugszik - írja a brit Metro.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.