II. Erzsébet brit királynő Anna hercegnő Károly Király virrasztás II. Erzsébet halála hagyomány II. Erzsébet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Eddig csak férfiak vettek részt a hercegi virrasztásokon, ám Anna hercegnő, II. Erzsébet elsőszülött gyermeke szakított ezzel az ősi hagyománnyal, és három bátyjával, Eduárddal, Andrással és III. Károly királlyal együtt virrasztott édesanyjuk koporsója mellett. 

A királynőnek az edinburgh-i St Giles-katedrálisban felravatalozott koporsóját tömegek akarták látni: volt, aki 11 órát várt, hogy elhaladhasson mellette.

II. Erzsébet koporsóját kedden, azaz ma szállítják repülőgéppel Londonba, a néhai uralkodó egyetlen lánya, Anna hercegnő kíséretében.

A királynő koporsóját a repülőtérről először a Buckingham-palotába viszik, ahol fia, III. Károly király és felesége, Kamilla fogadja majd. Szerda délután átszállítják a Westminster Hallba, mely a londoni parlament legrégebbi része, és ott négy teljes napra felravatalozzák. A ravatal csütörtöktől vasárnapig, a nap 23 órájában látható lesz.

A búcsúszertartásra szeptember 19-én, hétfőn kerül sor a Westminster-apátságban.

II. Erzsébetet a windsori kastélyban helyezik örök nyugalomra, ahol az 1952-ben elhunyt édesapja, VI. György király és a tavaly áprilisban, 100 évesen elhunyt férje, Fülöp edinburghi herceg is végső nyugalomra lelt - írja a brit Metro.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.