II. Erzsébet két imádott corgija is ott volt a néhai királynő halálos ágyánál

Forrás: AFP/Paul Ellis -
Beatrix hercegnő II. Erzsébet brit királynő II. Erzsébet halála II. Erzsébet András herceg corgi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Köztudott, hogy a néhai brit uralkodó imádra a corgikat, hosszú élete során számos kurtyája volt ebből a fajtából. Az utolsó két kiskutyát fiától, András hercegtől kapta. 

Eredetileg Muick és Fergus volt a két fiúkutya, amivel a herceg meglepte édesanyját, ám pár hónappal később, amikor Fergus elpusztult, Beatrix hercegnővel egy kislány kutyát, Sandyt ajándékozták helyette II. Erzsébetnek.

II. Erzsébet corgijai, Muick és Beatrix Forrás: AFP/Paul Ellis

Bár a királynő imádta corgijait, házi kedvencei nem mindig viszonozták rendíthetetlen hűségét. Az 1980-as években egy corgi megharapta a kezét, amit össze kellett varrni.

Ezt követően egy viselkedési szakértőtől kért segítséget: Dr. Roger Mugford segített kezelni neki az akkor 9 fős falkát. Az egyik kutya olyan rakoncátlan volt, hogy a királynő lányához, Anne hercegnőhöz küldték.

Amikor Dr. Mugford azt tanácsolta a királynőnek, hogy legyen kevesebb kutyája, így válaszolt: "Dr. Mugford elmondta Fülöp hercegnek és nekem, hogy túl sok kutyám van. Ha tudom, hogy ilyen tanácsot kapok, megspórolhattam volna a díját."

Az uralkodó nem csüggedt, de tovább bővítette corgi és más fajtájú kutyáinak a számát, összesen 30-at birtokolt 70 éves uralkodása alatt.

Az első Pembroke Welsh corgija Susan volt. 1944-ben, 18. születésnapján kapta, Susan 1959-ben halt meg, és a sandringhami kisállat temetőben van eltemetve.

1971-ben a királynő nevéhez fűződik a dorgi kutyafajta kitenyésztése: corgija, Tiny és nővére, Margit hercegnő Pipkin nevű tacskójának keresztezésével.

A királynő 2015-ig tenyésztett corgikat, de az elmúlt években nem akart már kutyát venni, mert nem akart senkit sem maga mögött hátrahagyni. Elfogadta Muikot és Sandyt azzal a kikötéssel, hogy ha vele valami történik, akkor András herceg vagy Beatrix hercegnő magához veszi a két kutyust.

A két utolsó corgija ahogy a család szerette volna, a végsőkig a királynővel voltak - írja a Mirror.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.