5+1 dolog, amit mindenképp tarts be, ha hűvös időben túrázol

Forrás: Thinkstock -
őszi túra utazás kirándulás túra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha egy baráti társaságban felmerül a kérdés, hogy mikor a legideálisabb túrázni, megoszlanak a vélemények. Vannak, akik a meleg ellenére (vagy éppen a meleg miatt) a nyárra esküsznek, mások a téli tájért vannak oda vagy éppenséggel az ébredező tavaszi természetért rajonganak, de a legtöbben az ősz mellett teszik le a voksukat. Hogy miért? Általában még nincs túlságosan hideg a szabad levegőn tartózkodáshoz, ráadásul a színes falevelek, az avartakaró látványa és a nedves erdő illata folyamatosan "simogatja" az érzékszerveinket. Az őszi túrázásnak azonban a nyárhoz képest vannak hátulütői is, ám néhány praktikus tanácsot megfogadva nem válnak a kirándulásaid rémálommá. 

Ha nyári kirándulásokról beszélünk, a legtöbben úgy vélik, ahhoz tényleg nem kell semmi extra: rövidnadrág, póló, túracipő, víz és kész. Nos, ez sem igaz, hiszen a felkészülés a túrára nyáron is fontos, de tény, hogy sokkal egyszerűbb összeállítani a túraszettet, mint ősszel, netán télen. Az első nagyobb nyári túrája után ugyanis mindenki ráébred, hogy nem mindegy, mennyi az a víz, amit magával visz, milyen az a cipő, amiben gyalogolni kezd. Másodszorra már teljesen biztosan a hátizsákjába teszi a naptejet, egy kis sapkát és a rovarriasztó spray-t is. De mi a helyzet az ősszel?

1. Kardinális kérdés: a cipő

A kényelmes, jó tapadást biztosító túracipő nyáron is fontos, ősszel még inkább, késő ősszel azonban a túra alfája és omegája. Ha hűvösben indulsz erdei kirándulásra, igencsak nem fogod komfortosan érezni magad, ha fázik a lábad. Ennél rosszabbul csak akkor jársz, ha a sárban vagy egy patakon való átkelésnél átázik a cipőd. Bár drágábbak, de mégis érdemes magas szárú, bélelt, vízhatlan lábbelit választanod; ha mégsem áldozol rá kicsivel többet, akkor a kulcsszó a váltócipő és a plusz zokni. Arra mindenképp figyelj, hogy ősszel és pláne télen a talaj sokkal csúszósabb, szóval, ha nyáron meg is kockáztattad a sportcipőt, ősszel felejtsd el.

2. Nem mindegy, miből áll a réteges öltözet

Amíg nyáron, ha egy-egy nagyobb hegy megmászása során megizzadsz, majd megpihensz a tetején, bármennyire is vizes vagy, egészen biztosan nem fázol meg. Ősszel és télen nem ennyire egyszerű a helyzet. Hiába van csupán 10, esetleg nulla fok, a kaptatók akkor is megizzasztanak. Azt pedig nem nehéz belátni, hogy vizes háttal és hajjal felmászni mondjuk egy kilátóba nem a legjobb ötlet. Teljesen ugyan a réteges öltözet sem véd meg, de mindenképpen mérsékeli a károkat, ha mászás közben van mit levenni, majd a célnál felvenni. Ahogy írtuk, a réteges öltözet önmagában nem elég, fontos, hogy lehetőleg technikai felsőket viselj, amelyek jobban szívják a nedvességet és gyorsabban száradnak, mint a pamut, a kabátod pedig legyen víz- és szélálló, és az időjárásnak megfelelően meleg. Amíg októberben még teljesen jó egy direkt erre tervezett, dzsekis részekkel ellátott túrapulcsi, novemberben már biztosan mást kell választanod. Jó szolgálatot tesz plusz rétegnek a polár mellény is, ami könnyű, nem foglal nagy helyet, kényelmes viselet is - és a sapkádat se hagyd otthon.

A réteges öltözékkel minimalizálod a megfázás esélyét Forrás: Thinkstock

3. Tévhit, hogy hűvösben nem szomjazol meg

Dehogynem! Az igaz, hogy kevesebbet fogsz inni, mint nyáron, ugyanekkor egy nagyobb mászás alatt ugyanúgy izzadni és szomjazni fogsz. A fejenkénti másfél liter a hűvösebb hónapokban is szükséges lehet, de ha semmiképp sem tudod elképzelni, hogy a nyirkos, hidegebb időben vizet kortyolgass, szerezz be egy termoszt és vigyél magaddal forró italt (is). Minél hűvösebb van, annál inkább hálás leszel magadnak ezért.

4. Minimalizáld a parafaktort: a fejlámpa életet menthet

Evidencia kellene, hogy legyen, mégis tízből kilenc túrázó nem szerez be fejlámpát. Persze - hacsak nem direkt éjszakai túrát tervezel - a legjobb, ha elő se kerül a hátizsákodból, de legyen nálad. Ezek a praktikus kütyük legegyszerűbb formájukban párezer forintba kerülnek, és szó szerint életmentőek lehetnek. Nyáron is jó, ha van, de mivel ősszel és télen hamarabb sötétedik, gyakrabban előfordul, hogy rosszul méred fel a túra időtartamát és az erdőben sötétedik rád. Azt pedig nem nehéz belátni, hogy a túraútvonal követéséhez nem árt, ha látsz is valamit. Az erdőben kóborlás éjszaka nyáron sem nagy buli, hűvösben azonban nagyobb bajod is lehet belőle.

Sőtétedés után nem árt, ha látod, merre tartasz Forrás: Shutterstock

5. A túratérkép nem a gyengék fegyvere

Mára az amúgy kiváló papíralapú túratérképeket különböző applikációk váltották fel. Hogy kinek melyik válik be, az egyénfüggő, de mindenképp tölts le a telefonodra egy olyat, amivel a túrádat már otthon megtervezed, vagy ami legalább a pontos lokációdat mutatja. Nincs annál félelmetesebb, mint amikor sötétedéskor azt se tudod, jó irányba haladsz-e. Valamennyit persze segít a Google térkép is, ám az nem erre való: nem látod rajta a turistautakat, így sokra nem mész vele, hacsak már nem lakott területen vagy. Ha sziklák között, völgyben vagy bármilyen leárnyékolt helyen vagy, a térerő és 4G gyakran kámforrá válik, így nagyon hasznos, ha már otthon lemented az útvonalat. Ha a térképolvasási készségeid nem a legjobbak, gyakorolj ismert terepen, ott tapasztalgasd ki a túratervező applikációkat. Ha ráérzel a használatukra, minőségi ugrást teszel a túraélményedért.

5 +1 Az oké, hogy együnk, de mit?

Könnyen belátható, hogy tele hassal nem jó ötlet túrázni, és hacsak nem gyalogolsz több napig folyamatosan, nem kell a kajálást túlgondolni. Persze, ne is éhezz, mert ha korog a gyomrod, az is élménygyilkos lehet. Ha egész napra tervezel, készíts néhány szendvicset, de még ennél is kényelmesebb, ha beledobsz a hátizsákodba néhány szénhidrátdús müzli- vagy fehérjeszeletet. Ezek kellően kalóriadúsak és laktatnak is, és még csak le sem kell ülnöd hozzá (a hidegben), hogy elfogyaszd. A nagyobb étkezésre ráérsz, ha hazaérsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.