A hüvelyflóra is és az intimitás is változókorba lép

Istock -
változókor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Napjainkban a nők akár életük egyharmadát is érintheti a változókor, ami számos kellemetlen, az életminőséget érintő tünetet produkál. Bár természetes folyamatról beszélünk, nem mindegy, hogy hogyan éljük meg, hiszen a szimptómák egy része a libidót is befolyásolja. Nem lehet felkészülni rá, de a megfelelő megoldásokkal zökkenőmentesebbé tehetjük a változást.
Istock

Tünetek, amikre talán nem is számítottál

A változókorról nem szeretünk beszélni, sőt még csak nem is szívesen gondolunk rá - egészen addig, amíg utol nem ér bennünket, olyan változatos tünetekkel támadva, amikről még csak nem is álmodtunk. Mert ugyan a hőhullámokról, az éjszakai izzadásról és a testalkat megváltozásáról már mindenki hallott, nem biztos, hogy számolt a hajhullással, az alvászavarral, a hangulatingadozásokkal vagy éppen a gyakori vizelési ingerrel. És bár gyakran lehet olvasni a klimax hatására csökkenő nemi vágyról, valahogy mindenki abban reménykedik, hogy ez vele nem történik meg. Sajnos nemcsak a szexuális érdeklődés hagyhat alább, de maguk az intim pillanatok is kellemetlenné, sőt fájdalmassá válhatnak. A hüvelyszárazság, az égő, viszkető érzés, a szex közben érzett fájdalom úgynevezett atrófiás hüvelygyulladásra utal, ami a hüvelyben lezajló komoly változásokra vezethető vissza.

Istock

Az ösztrogénszinttel együtt a természetes védelem is csökken

De mi is történik ilyenkor a titokzatos női szentélyben? Egy egészséges felnőtt nő hüvelye természetes védelemmel rendelkezik, amelyet a szerv sajátos mikroflórája biztosít. A törékeny egyensúly fenntartásához jól kiépült, érett hüvelyhámra és optimális savas kémhatásra (3,8-4,5-ös pH-érték) van szükség. És itt lép be a képbe az a bizonyos női hormon, ami a klimax számos tünetéért felelős. A három fő ösztrogénhormon egyike, az ösztriol az, ami biztosítja a hüvelyi nyálkahártya jó vérellátását, megfelelő vastagságát, nedvességét, rugalmasságát, és ideális feltételeket teremt a lactobacillusok szaporodásához is. Utóbbiak pedig azért játszanak kulcsszerepet a vaginális ökoszisztéma megőrzésében, mert gyakorlatilag kapuőrként funkcionálnak. Azzal, hogy antibakteriális anyagokat, hidrogén-peroxidot és tejsavat termelnek, megakadályozzák a kórokozók bejutását és elterjedését. A változókorban azonban az ösztrogénszint csökkenésével a hüvelyhám fokozatos elvékonyodik, a lactobacillusok mennyisége pedig jelentősen megfogyatkozik, ezzel megnövelve a bakteriális vaginózis kialakulásának esélyét.

Istock

Billenj egyensúlyba!

A jó hír az, hogy van lehetőség a hüvelyi ökoszisztéma egyensúlyának, és ezzel az intimitás feltételeinek helyreállítására. A vény nélkül kapható Gynoflor® hüvelytabletta kettős és egymást kiegészítő hatásával támogatja a lokális mikroflóra regenerációját és a természetes védekező mechanizmusok működését, segítséget nyújtva a fertőzések és gyulladások elleni védekezésben. A lokálisan ható, minimális hormontartalmú probiotikus hüvelytabletta összetevői, a hüvelyi epithel sejtek szaporodását és érését biztosító ösztriol és az optimális savas kémhatást beállító lactobacillus acidophilus, élettanilag is jelen vannak a vaginában.

Istock

Vény nélkül kapható gyógyszer.
Hatóanyag: Lactobacillus acidophilus és ösztriol
Forgalmazza: MagnaPharm Hungary Kft.
Budapest, 1142 Gizella út 42-44.
GYN -2022.10/3, lezárás dátuma: 2022.szeptember 30.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.