Új kormányrendelet a rezsicsökkentésről: akár csökkenhet is a lakossági gázár

Forrás: Dreamstime -
átlagfelhasználó átlagfogyasztás MVM rezsivédelmi alap gázár kormányrendelet rezsicsökkentés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hatalmas összeget kaphat az MVM egy friss kormányrendelet szerint, aminek köszönhetően elképzelhető, hogy a jelenlegi, az átlagfogyasztás feletti rész esetén fizetendő 752,5 forintos lakossági gázár csökkenni fog. 

A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent, a 2022-es költségvetést több ponton átrendező kormányhatározat szerint 169 milliárd forintnyi kiadást hagyott jóvá a kormány a Rezsivédelmi Alapból, melyet a Technológiai és Ipari Minisztérium kap meg, s melyből 157,5 milliárd forint az MVM-hez kerül majd - írja aPortfolio.

Forrás: Dreamstime

Varga Mihály pénzügyminiszter ma arról beszélt, hogy a kormány december elejére átalakítja a 2023-as büdzsét, a friss energiaárakat figyelembe véve újraszámolják, hogy a rezsicsökkentési alapba, melyet idén nyáron hozott létre a kormány, mennyi pénz kerülhet jövőre.

A kb. 430 forint körüli köbméterárat kiadó 100 euró/MWh körülre visszaeső gázár mellett szóba jöhet az is, hogy januártól csökkenthetik az átlagfogyasztás feletti részért fizetendő 752,5 forintos lakossági gázárat. Eközben az MVM még mindig jelentős veszteséget szenved el, mivel a lakosságnak 102 forinton eladott gázt négyszeres áron tudja csak beszerezni.

A gazdasági hírportál miatt szerint elképzelhető, hogy emiatt szükséges kiutalni a 157,5 milliárd forintot, hogy aztán ezzel együtt újragondolják a rezsicsökkentés 2023-ra vonatkozó szabályrendszerét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.