Ennyivel növeli a villanyszámlát a karácsonyi díszkivilágítás

Forrás: Shutterstock -
karácsony divat és dekor rezsi fényfüzér égősor villanyszámla díszkivilágítás LED
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az energiaválság idején minden apró tétel számít, ami növelheti a rezsit. Egyre több tippet olvasni azzal kapcsolatban, hogyan lehet spórolni a villannyal, a gázzal és a fűtéssel, ám az ünnepi időszakban a meghitt hangulat érdekében hajlamosabbak vagyunk lazán kezelni ezt a kérdést.

Ma már a legtöbb izzó energiatakarékos, sőt a lakásokat díszítő égősorok és fényfüzérek is LED-esek, szóval jóval kevesebb áramot fogyasztanak, mint a hagyományos társaik. Azonban ezek az újabb, korszerű világítótestek is pörgetik a villanyórát, ezért nem árt odafigyelni, milyen hosszan hagyjuk felkapcsolva az égősorokat.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A Blikk kiszámolta, hogy a hagyományos karácsonyfaizzók darabonként átlagosan 3 Wattot fogyasztanak, és ha egy ilyen típusból használunk egy 100 darabos (kb. 20 méteres) változatot, akkor az akár 3500 forinttal is megdobhatja a januári villanyszámlánkat. Ez persze csak akkor igaz, ha az égősor negyven napon át, azaz a karácsonyi időszakban, naponta nyolc órán át világít és a rezsicsökkentett árat fizetjük. Ellenkező esetben akár 7 ezerre is rúghat az égősor miatti plusz kiadás.

A LED-es izzók esetében jóval kisebb lesz a számla. Ha egy 100 ledes fényfüzért negyven napon keresztül napi nyolc órán át hagyunk bekapcsolva, akkor 78-150 forint közötti pluszköltséggel számolhatunk a hó végén. Ha egy ennél jóval hosszabb, a fentivel megegyező, húszméteres fényfüzért választunk, abban akár 1000 LED is lehet, ám egy ilyen változat is mindössze 780-1500 forinttal növeli meg a rezsinket a lap számítása szerint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.