Az árulkodó testbeszéd: így ismerheted fel, ha hazudnak neked

magazin Jelek testbeszéd hazugság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan ábrándozunk arról, hogy néha mennyivel egyszerűbb lenne, ha beleláthatnánk az emberek fejébe. Vajon igazat mond, vagy csak jófej akar lenni? Könnyedén kideríthetjük szuperképesség nélkül is, ha alaposabban megfigyeljük a testbeszédét. Íme, néhány tipp, amikkel lebuktathatod a füllentő beszélgetőpartnered!

A hazugság egy olyan fajta állítás, amellyel általában félrevezetni szeretnének minket, ám legtöbbször észre sem vesszük azokat az aprócska jeleket, amik árulkodóak lehetnek.

A száj és a kéz

Gyanakodunk,úgy érezzük, hogy egy teljesen lehetetlen sztorival álltak elénk, de nem tudjuk, mihez kezdjünk. Legjobb, amit tehetsz, ha megfigyeled az állítólagos füllentő kezeit. Ez természetesen életkoronként változik, az idő előrehaladtával pedig egyre nehezebb rájönni, mi is az igazság. Például, ha egy pici kisgyerek füllent, azonnal a szája elé kapja a kezét, így a szülők hamar rájöhetnek: a gyerek valóban nagyot mond. A tiniknél már más a helyzet: ők is a szájuk elé teszik a kezüket, ám nem olyan feltűnően, mint egy ötéves. Csupán könnyedén körülsimítják az ajkukat, és kerülhetik a szemkontaktust.

A felnőtt korban lévő hazugság pedig alig felismerhető egy laikus számára. Ekkor a szájeltakarás szinte észrevehetetlen. Amikor egy érett ember hazudik, az agya ugyanúgy jelzéseket küld a kezének, hogy fedje el a száját, ezzel gátat szabva a megtévesztő gondolatoknak, ám az utolsó pillanatban mégis elveszi az ujjait és az orrát érinti meg. Felnőtt korban tehát a gyanús orrérintés és dörzsölés lehet árulkodó jel. Érdemes figyelni ekkor az illető gesztusait, sőt akár belekérdezni a történetébe, és megfigyelni, miként reagál a teste a váratlan kérdésekre.

A szem takarása

Tudat alatt ezzel fejezik ki a hazug emberek, hogy nem akarják látni a saját galádságukat.
Például, ha valaki blöfföl egy fontos megbeszélésen, akkor mondandója közben többet takarhatja, dörzsölheti vagy tarthatja csukva a szemét, mint általában. A szem eltakarásának gesztusa számtalan alakban megjelenhet, leggyakoribb lehet az ideges szemdörzsölés, a szem környékének masszírozása, hosszan elnyújtott pislogás, a szempillák csipkedése, vagy az arc végigsimítása.

Lábak

A hazug ember általában ideges, de legalábbis feszültebb, hiszen minden pillanatban azon aggódik, hogy kitalált történetét elhiggyék. Lábaik pedig rendkívül beszédesek lehetnek. A gyorsan járó lábak, amiket határozottan mozgat az illető, egyértelmű jele lehet annak, hogy stresszhelyzetbe került. Figyeld meg azt is, hogy a kijárat felé mutatnak-e, hiszen ha igen, akkor nagy eséllyel "menekülésre" vágyik a kényelmetlen szituációból.

Meg lehet hamisítani a testbeszédet?

E kérdés gyakran hangzik el azok körében, akik többször találkozhatnak olyan helyzettel, ahol fontos információ lehet egy illető testbeszéde, például a rendőrségi kihallgatás.

A válasz pedig egyértelmű: nem!

Az ember nem tudja megjátszani és teljesen irányítani a testét. Hiába próbál valaki arra törekedni, hogy félrevezesse az embereket: apró félgesztusokból a szakértők egyből rájöhetnek a turpisságra.

Mit jelent ez?

Vegyünk példának egy csalót. Külsőleg minden mozdulata afelől árulkodik, hogy igazat mond és természetesen cselekszik. Mosolyt erőltet az arcára, és széttárja a karjait, tehát látszólag nem zárkózik el a kérdések elől. A végtagjait képes irányítani, ám itt vége is van a tudatosságnak. A pupillája összeszűkül, a szemöldöke kissé felhúzodik, a szájszöglete néha-néha megrándul, verejtékezni kezd: ezek a reakciók egyből elárulják a nagyot mondó embert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.