Szilveszteri kisállatpokol - mit tegyünk, ha elszökött jószágot találunk?

Forrás: shutterstock -
kutya szilveszter macska
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hiába van napirenden minden évben a téma, a szilveszteri időszakban sajnos továbbra is nagyon sok állat szökik el otthonról. 

A tűzijátékok és a petárdák hangja, illetve az ezekkel járó fényhatás pánikot kelt a kutyákban és más háziállatokban. Menekülés közben gyakran megsérülnek, sokan közülük pedig sosem kerülnek haza. Az állatvédők ilyenkor a szórakozás helyett az állatokat próbálják menteni, és a befogott jószágok gazdáit felkutatni.

Forrás: shutterstock

A pirotechnikai eszközök használata mindenféle tiltás ellenére szokványos, ezért a gazdáknak résen kell lenniük. Minden felelős állattulajdonosnak a saját kutyáját kell biztonságos környezetben tudnia ebben az időszakban. Egyes esetekben a gazda közelsége már elegendő, máskor az állatorvos által javasolt nyugtató használata is indokolt lehet. Figyeljünk oda négylábú kedvenceinkre, hiszen a felelőtlenség az életükbe kerülhet!

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

Azonositás

Kedvencünk legkönnyebben a mikrochip adatainak leolvasásával azonosítható. Sajnos sokszor előfordul, hogy bár kutyák esetében kötelező a mikrochippel történő megjelölés, ez mégsem történik meg. Már egyre több ponton (pl. benzinkutaknál, egyes kutyabarát vendéglátóhelyeken) is van chipleolvasó készülék, de a gazda személyes adataihoz csak állatorvosok férhetnek hozzá.

Macskák esetében a mikrochip nem kötelező, de a kijáró cicák esetében érdemes alkalmazni. A gyors azonosítás érdekében tegyünk kedvencünk nyakörvére telefonszámmal ellátott bilétát is, így még könnyebben meg lehet találni a gazdáit.

Biztonság

Az év utolsó napján különösen figyeljünk oda házi kedvenceinkre, tartsuk őket biztonságos helyen! A kinti kutyák számára is biztosítsunk védett, szökésbiztos helyet, pl. garázst, ahol átvészelheti ezt a hanghatásokkal teli időszakot. Legjobb, ha kedvencünk a lakásban vagy a gazda közelségében töltheti ezt a napot.

Nyugtatás

A legtöbb állatra a gazda közelsége, simogatása már nyugtatólag hat. Viszont az érzékenyebb vagy eleve beteg állatok nyugtatására alkalmazzuk az állatorvosok által ajánlott állatgyógyászati készítményeket! Soha ne adjunk a kedvenceknek humán nyugtatókat!

Forrás: 123rf.com

Mit tehetünk, ha elveszett állatot találunk?

Azonosítás

Az elcsatangolt állatok rendszerint küllemük (jó kondíció, ápolt szőrzet, stb.) és viselkedésük (általában barátságos, kevésbé félénk magatartás) alapján jól megkülönböztethetőek a kóbor példányoktól. Amennyiben az állat szelíd, igyekezzünk mielőbb megkeresni a gazdáját! Nézzük meg, van-e rajta biléta! Ha nincs, állatorvosi rendelőkben, állatmenhelyeken, benzinkutakon az állat chipszáma leolvasható. Próbáljuk nyugtatgatni, amíg nem érkezik meg a gazdája!

Ideiglenes befogadás

Előfordulhat, hogy az állat gazdája nincs meg, vagy nem tudja azonnal átvenni az elkószált kedvencét. Ekkor gondoskodjunk ideiglenes elhelyezéséről egy csendes, szökésbiztos helyen!

Segítségkérés

Amennyiben a megtalált állat adatait nem sikerül kideríteni, érdeklődjünk a közeli menhelyeken vagy gyepmesteri telepeken, hogy nem keresik-e őt, valamint kérjünk segítséget a további teendőket illetően!

Forrás: Thinkstock

Mit tehetünk, ha saját állatunk szökött el?

Bejelentés

Ha elszökött a kedvencünk, mielőbb jelezzük a környezetünkben élők közösségi fórumain, képpel illusztrálva, részletesen leírva az állat faját, fajtáját, méretét, színét, szőrhosszát, becsült korát, nemét, különös ismertetőjelét (pl. nyakörv, biléta) valamint saját elérhetőségeinket!

Bár a Rex Kutyaotthon Alapítvány bízik a gazdák felelősségteljes gondoskodásában, mégis felkészülnek a bajba jutott állatok fogadására. Idén is egy külön kennelsort tartanak fenn az ünnep áldozatainak elhelyezésére Újpesten, a Rex Állatszigeten.

S.O.S. segítség

Rex Alapítvány: 06 1 230 4080, rex.hu

Emellett Budapesten a Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Telepénél célszerű érdeklődni (1097 Budapest, Illatos út 23/A, telefon: 06-1-280-6832).

Vidéken pedig az önkormányzattal szerződésben álló ebbefogóval vagy gyepmesteri telepekkel érdemes felvenni a kapcsolatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.