5 online terjedő takarítási trend, amit jobb elfelejteni

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Konstantin Postumitenko -
fashion week takarítás magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az internet tele van jobbnál jobb takarítási trükkökkel. Van, ami valóban működik, de sajnos rengeteg olyan csodamódszer terjed, ami nemcsak felesleges pénzkidobás, de még veszélyes is. Íme, 6 takarítási tipp, amit érdemes messziről elkerülni!

Tükörre ablaktisztítót inkább ne!

Az ablaktisztítókat valóban csak ablakok tisztítására fejlesztették ki. Csillogó és makulátlan felületet eredményez az üvegen, a gondolat pedig kézenfekvő, hogy ugyanilyen jól működik más felületeken is. A tükör azonban nem sima üvegfelület, az ablaktisztító szerek károsíthatják a tükröző felületeket. Helyette használjunk egy nedves mikroszálas kendőt, majd töröljük szárazra és szöszmentesre leszőtt felületű kendővel.

Ecetet mindenre

Az ecet az egyik legkörnyezetkímélőbb természetes tisztítószer. Vizsgálatok szerint a 10%-os ecet a kórokozók 99,99%-át elpusztítja, így tökéletesen fertőtlenít is. Van azonban néhány olyan felület, amin savtartalma miatt egyáltalán nem javasolt használni, ilyenek a fabútorok, képernyők, kijelzők, fúgák, vinyl- és linoleum padlók, és a kőből készült felületek.

Az ecet nem jó minden felületre - Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Konstantin Postumitenko

Tisztítószerek keverése TILOS!

Amikor egy makacs szennyeződéssel küzdünk, a nehéz munka leküzdésére csábító lehet két erős tisztítószer összeöntése. A valóság inkább óvatosságra int: attól, hogy egy termék működik, egy másikkal keverve nem lesz hatékonyabb. Jobb esetben elvesztik hatóerejüket, rosszabb esetben pedig veszélyes szituációt is teremthetünk vele. És még ha a rögtönzött tisztítószer-kombináció nem is veszélyes vagy mérgező, nem tudhatjuk, hogy milyen hatással lehet egy felületre vagy szövetre. Az egyik legveszélyesebb kombináció a fehérítő (hipó) és ecet, vagy ammónia, illetve a hirdogén-peroxid és ecet összeöntése.

WC tisztítás mosogatószerrel

A WC tisztán tartása minden háztartásban kulcskérdés. Ez vezethetett ahhoz az ötlethez, hogy sokan heti többszöri gyakorisággal, mosogatószerrel tisztítják a WC-csészét, hiszen az többnyire mindig kéznél van. Az eredmény ugyan ragyogó lehet, de nem éri meg. A mosogatószer károsíthatja a gumitömítéseket, ami szivárgáshoz vezethet.

WC takarítás kólával

A kóla használata szintén kerülendő a WC takarításkor. Bár az üdítőben található foszforsav lassan tényleg feloldja a vízkövet, az ecethez képest drága és a hatásfoka is rosszabb, így felesleges erre alkalmazni – hívják fel a figyelmet az egyik legnagyobb hazai tisztítóeszközgyártó szakértői.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.