A Cambridge-i Egyetem hallgatói nem kérnek a hústartalmú ételekből, a vegán menüre szavaznak

Forrás: IR Ston/Shutterstock -
menü menza büfé Cambridge-i Egyetem húsmentes étel vegán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egyetemi hallgatók megszavazták a kizárólag vegán menüre való átállást, ezért már megkezdték a tárgyalásokat a vendéglátóipari szolgáltatókkal, hogy távolítsanak el minden állati eredetű terméket az egyetemi kávézókból és étkezdékből. 

A cambridge-i hallgatói önkormányzat hétfőn megszavazta, hogy az egyetem folytasson tárgyalásokat a szolgáltatókkal annak érdekében,hogy szüntessék meg a kampusz területén az állati eredetű ételek árusítását.

A lépés azonban nem garantálja, hogy az egyetem étkeztetési szolgáltatásai teljesen vegánná válnak, mivel a döntési jogkör az egyetemé, és nem vonatkoznak az egyetem 31 főiskolájára sem, bár a kampány azt mondja, hogy a szavazás eredménye „rendkívül erős felhatalmazást ad a főiskoláknak a 100%-ban növényi alapú menüre való átállásra".

A cambridge-i egyetem egyik épülete Forrás: IR Ston/Shutterstock

A csoport indítványát, amely a „klíma- és biodiverzitási válságra" reagáló változtatásra szólít fel, a nem tartózkodó hallgatói képviselők 72%-a támogatta: a szavazást négyhetes konzultációs folyamat előzte meg.

A Plant-Based Universities (Növényialapú Egyetemet) kampány cambridge-i ágának munkatársa, a 24 éves William Smith szerint „nagyszerű, hogy a hallgatói önkormányzat elfogadta az indítványunkat, hogy működjünk együtt az egyetemmel egy igazságos és fenntartható növényi alapú étkeztetési rendszer megvalósításán.

„Az állati eredetű termékek étlapról való eltávolításával az egyetem jelentősen csökkentheti környezetterhelését, és bemutathatja a világnak a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét"- nyilatkozta, hozzátéve:

„Az egyetem már jelentős lépéseket tett, például 2016-ban, amikor minden étlapjáról levette a marha- és bárányhúst. Várjuk, hogy együtt dolgozhassunk velük a következő szükséges lépéseken."

A Plant-Based Universities kampány egy országos kezdeményezés olyan hallgatók számára, akik egyetemeiken és a hallgatói önkormányzatokban szorgalmazzák a teljes mértékben növényi alapú étkeztetés bevezetését; jelenleg több mint 40 intézményben képviseltetik magukat.

A Cambridge-i Egyetem szóvivője a The Guardiannek elmondta: „A Cambridge-i Egyetem 2016-ban minden egyetemi kávézójában eltávolította a kérődzők húsát az étlapról, és olyan fenntartható élelmiszerpolitikát folytat, amely a növényi alapú lehetőségek aktív népszerűsítését, a halak eltávolítását az étlapról, valamint az élelmiszerpazarlás csökkentését célozza meg. Mindig szívesen fogadjuk a hallgatók és az alkalmazottak javaslatait"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.