Rettegsz a repüléstől, de muszáj gépre szállnod? Akkor ezek közül az ülések közül válassz!

Forrás: Shutterstock/Rosshelen -
repülésbiztonság félelem repülőgép repülés biztonság ülés rettegés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan félnek attól, hogy lezuhan a repülőgépük, holott a legbiztonságosabb utazási forma manapság a repülés, ráadásul bizonyos távolságok másképp nem, vagy csak nagy nehézségek árán áthidalhatóak, így időnként az is kénytelen repülőgépre szállni, aki nagyon nem akar. Ha te is így vagy ezzel, akkor figyelj, mutatjuk, melyek a statisztikai adatok alapján azok az ülések, melyekben a legnagyobb az esély a túlélésre. 

Az elmúlt 35 év halálos áldozatokkal és túlélőkkel járó baleseteinek tanulmányozása alapján a repülőgép hátsó harmadában lévő üléseken a legnagyobb az esély a túlélésre. Ezután következik a középső harmad, s a legkisebb esély, hogy túléljünk egy repülőgépszerencsétlenséget, az üléssor első harmadában van. Ez már csak azért is érdekes, mert a legtöbb utas hátra szeret a legkevésbé ülni, s az első osztály, illetve a business class a gép első részén van.

Forrás: Shutterstock/Rosshelen

A Greenwichi Egyetem 2008-ban közzétett tanulmánya szerint a baleset után a kijárat közelében lévő túlélők nagyobb valószínűséggel jutnak ki élve, mint a gép többi részén helyet foglalók.

Természetesen a repülőgép-balesetben bekövetkező halálozás esélye kevésbé függ attól, hogy hol ülünk, inkább a baleset körülményei számítanak. Ha a gép farokrészénél történik az ütközés, a középső vagy az első részen ülő utasok jobban járhatnak, mint a hátul ülők.

A tanulmány készítői arra is rámutatnak, hogy a túlélés több balesetben véletlenszerű volt – ez az oka annak, hogy a légitársaságok biztonsági szakértői azt mondják, hogy nincs legbiztonságosabb ülés a gépen.

Egy dolog azonban biztos: a repülés nagyon biztonságos, és az elmúlt évtizedekben egyre biztonságosabbá vált. Ez különösen igaz más közlekedési eszközökkel összehasonlítva. Egy autóban 1:112-höz az esély, hogy életünk során balesetet szenvedünk. Gyalogosként 1:700, motoron pedig 1:900. De repülőn? A halálozás esélye 1:8000-re csökken - írja a TIME.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.