Csak néhány percig bírja ki az ember a világ legcsendesebb szobájában

Guiness-rekord Minnesota csend némaság Orfield Laboratories Minneapolis
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokszor másra se vágyunk, csak egy kis csendre, aztán, ha megkapjuk, és végre csak magunk lehetünk a gondolatainkkal, az sem jó. A világ legnémább szobájában akkora a csend, hogy a legtöbben ott még annyit sem bírnak ki egyedül, mint saját otthonuk komfortjában. 

A a Föld legcsendesebb helyének hivatalos Guinness-rekordját a Minnesota állambeli Minneapolisban található Orfield Laboratories visszhangmentes tesztkamrája állította fel, ami speciális kialakításának köszönhetően a hangok 99,9 százalékát elnyeli, és funkcióját tekintve, leginkább kísérletezésre használják. Szemben egy átlagos szobával, amelybenmég éjjel is körülbelül 30 decibelnyi zajban vagyunk, a laboratórium -24,9 decibelnyi zajban tölthetjük el az időnket...ha tudjuk.

Ugyanis a Stephen Orfield tervezte betonkamrában, melyben egy kisebb acélkamra van, amit rezgéselnyelő rugókkal támasztottak alá, a második kamra belsejében pedig a falakat üvegszálas ékekkel borított nehéz szigetelőréteggel bélelték ki, olyan csend van, amit kevesen tudnak pár percnél hosszabb ideig elviselni.

„A legnagyobb kihívás, ha sötétben, csendben kell itt ülni. A fülek alkalmazkodnak a csendhez: minél csendesebb a szoba, annál több mindent hall az ember. Hallani fogod a szívdobogásod, a tüdődet, az emésztésed hangjait. A visszhangmentes kamrában te magad válsz a hanggá"

– magyarázta el Orfield, miért olyan nehéz elviselni az embernek a csendet.

A rekordot ő maga tartja: 45 percig sikerült bent maradnia a szobában, ahol folyamatosan hallotta, ahogy a pacemakere "veri az ütemet" – mesélte el.

A kamrát óránként 600 dollárért lehet igénybe venni, ami több mint 200 ezer forint, ennek ellenére évente több ezer ember látogat el a laboratóriumba, hogy kipróbálja a néma szobát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.