Ezzel a három mondattal minden vitát megnyerhetsz

vita érvek vitakultúra veszekedés mondatok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Lazulj már le! Olyan vagy, mint az anyád! Hallod, hogy miket beszélsz?" - Ezek a mondatok könnyen kicsúsznak az ember száján, de sehova sem vezetnek, vitát nyerni meg pláne nem lehet vagdalkozással. A következő három mondatnak köszönhetően azonban intelligensen emelkedhetsz a vitapartnered fölé.

Mindenki szereti érvényesíteni az akaratát, ám egy vita során gyakran érezhetjük úgy, hogy csak a falnak beszélünk, vagy hogy a legjobb érveinket is megsemmisíti a másik fél. Egy idő után ordibálásba torkollik az eszmecsere, előkerülnek a régi sérelmek, és a végén senki sem tudja, miből is robbant ki a cirkusz. Ilyenkor nem marad más, csak két sértett fél, a közös nevező elmaradt valahol a kanyarban. A most következő mondatok azonban segíthetek abban, hogy megnyerjünk a vitát, vagy visszatereljük a normális kerékvágásba.

1. Igazad van!

Sokan nem is akarják igazán rendezni a konfliktust, hanem csak arra vágynak, hogy igazat adjanak nekik. Ezt pedig azért nagyon nehéz elérni, mert beismerni a másik igazát felér egy foghúzással. Mint a róka fogta csuka esete, igaz? Pedig a fent említett, nagyon egyszerű háromszavas mondattal ki tudnánk fogni a szelet az ellenfelünk vitorlájából. Megnyitja a másik fél füleit, sokkal nyitottabb lesz az érvekre, a végén pedig meg egészen biztosan meg tudunk egyezni.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

2. Megértem, hogy így érzel!

Ezt a mondatot akkor lehet elsütni, amikor a vita hevében elkanyarodtunk a tárgytól, és eluralkodnak rajtunk az érzelmek. Ekkor már nagyon vékony jégen táncolunk, de elkerülhető a katasztrófa, ha valaki kimondja: "Megértem az érzéseidet!" Ha valóban megértjük és elismerjük a másik fél érzéseit, akkor vissza tudjuk terelni a vitát a normális kerékvágásba.

3. Állj, így nem jutunk tovább!

Kellemetlen helyzet az, amikor egy vita parttalanná válik, ráadásul elfogytak az érveink is. Amikor ezzel szembesülünk, elveszítjük az önuralmunkat, garantált a kiborulás. Ennek eredményeképpen olyan szavak csúszhatnak ki a szánkon, amit egészen biztosan megbánunk. Okosabb ilyenkor időt kérni, szólni a másiknak, hogy megrekedtünk. Ez lehetőséget ad arra, hogy új taktikát dolgozzunk ki a következő találkozóra. Egészen biztos, hogy az érzések addigra lecsillapodnak, és az érveinket nyugodtabban tudjuk tálalni.

Vannak, akik azt vallják, hogy a vitatkozás a párkapcsolatok benzinje, egyik fő alkotóeleme, sőt a boldogság titka is lehet. Ám előfordulhat az is, amikor valaki inkább megalázni akar, mint meggyőzni. A veszekedési kisokosból kiderül, ezt hogyan ismerhetjük fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.