5+1 dolog, amit még biztosan nem tudtál az eperről

tény érdekesség eper növény ízletes gyümölcs
A föld egyik legnépszerűbb gyümölcse az eper. Harapásnyi méretű, édesen zamatos. Miért ne szeretnénk? Emellett rendkívül tápláló is, tele van vitaminokkal, rosttal és antioxidánsokkal, melyeket polifenoloknak nevezünk. Ráadásul sokkal izgalmasabb történetük van, mint gondolnád. Olvass tovább néhány szórakoztató tényért az eperről, amit korábban nem ismertél.

Az eper története

Valószínűleg évezredek óta fogyasztanak epret az emberek, de a termesztése hivatalosan a 14. században kezdődött Európában. Franciaországban ültették először át az epret a kertbe, majd a 17. században az európai telepesek felfedezték, és Európába többi részére szállították. Bár ez a fajta eper tartós és ízletes volt, nem vált népszerűvé egészen a 18. század végéig.

Ugyanebben az időben egy francia kém felfedezte a chilei epret és 1714-ben elhozta Franciaországba. Ez a fajta nagyobb mérettel büszkélkedett, mint az előző eprek, de nem volt olyan ellenálló, és nehezen termeszthető volt az enyhe tengerparti klímától távol.

Amikor a francia termesztők keresztezték a virginiai epret a chilei eperrel, megtörtént a csoda. A kapott eper nagyon ínycsiklandó lett, jelentős méretű volt, és valóságos túlélő is egyben. Ez az eper népszerű maradt egészen 1909-ig, amikor Massachusetts-ben E.C. Howard felfedezett egy olyan változatot, amit "Howard 17"-nek nevezett el. Ennek az epernek rezisztenciája volt a levélfoltossággal és más betegségekkel szemben, és végül felváltotta a virginiai-chilei keresztezést.

Az eper finom gyümölcs, amely számos egészségügyi előnyt nyújt. Íme 5+1 szórakoztató tény erről a ízletes gyümölcsről:

1. Az első gyümölcs a legédesebb

Az eprek az elsők között érnek meg a tavasszal. A betakarítási szezonjuk viszonylag rövid, mindössze mintegy három hét, ezért fontos, hogy korán és gyorsan szüreteljék.

Az eprek az elsők között érnek meg a tavasszal Forrás: Shutterstock/Famveld

2. Az eprek rózsafélék?

Biológiai szempontból az eper a Rosaceae családba tartozik, amelynek a Rosoideae alcsaládja is része, melybe a rózsák is beletartoznak. Azok a növények, amelyek a Rosoideae alcsaládba tartoznak, legalább két nem összekapcsolt porzót tartalmaznak. Ez a jellegzetesség a rózsák és az eper közös tulajdonsága.

3. Az eper sokféle színben előfordulhat

A piros mellett az eper lehet fehér, rózsaszínű, sárga és arany színű. Ezeket a változatokat a vad eprek keresztezésével és a különböző színű növények magjainak megmentésével hozzák létre.

4. Az eper több C-vitamint tartalmazhat, mint a narancs

Lehet, hogy azt gondolnád, hogy az narancsnak van a legmagasabb C-vitamin tartalma a gyümölcsök közül, de az eper valójában többet tartalmaz. Egy nagy, édes piros eperben 10,5 mg C-vitamin található, míg egy narancsban 70 mg.

Egy nagy, édes piros eperben 10,5 mg C-vitamin található Forrás: Shutterstock/A.D.S.Portrait

5. Az eper fóbia Fragaria Phobia néven ismert

Igen, vannak emberek, akik rettegnek az eprektől. Ez a szó az eperhez tartozó Fragaria nemzetségből és a phobia szóból ered, ami a félelmet jelenti.

+1. Az ókori rómaiak azt hitték, hogy az eper segít meggyógyítani a betegeket

Az emberek rajonganak az eperért, mert édes, lédús, és rendkívül tápláló. Lehet, hogy nem tudtad, hogy évszázados termesztési folyamatok eredményeként alakult ki a mai szeretett gyümölcsünk. Legyen szó csokoládéba mártott eperről vagy egy ízletes gyümölcstálról, jobban kellene értékelnünk a mögötte rejlő történelmet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.