Csodafazék vagy felesleges pénzkidobás?

Forrás: Shutterstock -
befőzés lekvár tartósítás
Rengeteget spórolhatunk, ha a zöldségeket, gyümölcsöket eltesszük télire, és ez akkor is igaz, ha a saját kertünkben termett, és akkor is, ha a piacon vesszük az alapanyagot. Azonban a befőzés időigényes, tudatosságot és odafigyelést igényel - írja a Bors.

A gép számol és szabályoz helyettünk

A befőzés sikerességének feltétele, hogy megakadályozzuk a mikrobák elszaporodását. A pasztőrözés legegyszerűbb módja, ha 100 fokon hőkezeljük a lezárt befőtteket úgy, hogy ellepje azokat a víz. Ezt megtehetjük egy nagyobb fazékban, de a feladatot elvégezheti a befőzőautomata is.

Ez a gép egyre több helyen megvásárolható, de még mindig elég drága. Tulajdonképpen mindegy, hogy az olcsóbbat vagy a drágábbat vesszük-e meg, mert

a működésük ugyanazon alapul. Valójában egy nagy „fazékról" van szó, amibe legalább 18 befőttesüveg egyszerre belefér.

A drágább digitális készülékek ugyanazt tudják, mint az idő- és hőmérővel ellátott olcsóbbak. Előnyük a régi módszerhez képest, hogy nem minden befőtt igényli a 100 fokos dunsztolást, és a befőzőautomatánál ez 80 foknál is megoldható. Míg a hagyományos befőzésnél ragaszkodni kell a csírátlanított üvegekhez, itt elég csak tisztára mosni azokat, mert a csírátlanítást elvégzi a gép.

Forrás: Shutterstock

Vitathatatlan, hogy vannak előnyei

Előnyei közé sorolható, hogy tartósítószer- és cukormentesen is készíthetünk vele lekvárokat, befőtteket, savanyúságokat, és időt spórolhatunk meg azzal, hogy nem kell órákig a tűzhely mellett ácsorogni, és időnként megkeverni a készítendő lekvárt, hogy nehogy leégjen. Sokkal egészségesebb alapanyagokat nyerhetünk vele, amiket később felhasználhatunk. A befőzés sokkal kevesebb előkészületet igényel.

Ne feledkezzünk meg a hátrányokról sem

Hátránya, hogy az ezzel készített befőttek a felnyitásuk után a hűtőben tárolva is 7-10 nap múlva megpenészednek, mivel nincs bennük tartósítószer.

Nem használhatunk celofánt, csak tisztára mosott üvegeket és hibátlan, nem deformálódott kupakot az üvegek lezárásához. A villanyszámlánkat is megterheli.

Amire még vigyázni kell: az automatában víz van, annak felmelegítésével melegszenek fel az üvegek. A víz a működése során párolog. Ha lehet, ajánlatos a lakótéren kívül eső épületrészben járatni;

a nagy mennyiségű kiszálló gőz ugyanis könnyen penészesedést okoz a lakásban.

Ha mégis bent használjuk, kapcsoljuk be a páraelszívót is.

Az automatát igyekezzünk gazdaságosan kitölteni. Az alsó sorban lehetőleg minél több üveg álljon. A második sort pedig ne kezdjük meg, ha csak egyetlen üveg jut rá, mert nagy energiaveszteséget jelent a túl sok felesleges víz betöltése - tanácsolja a Bors.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.