Csodafazék vagy felesleges pénzkidobás?

Forrás: Shutterstock -
befőzés lekvár tartósítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rengeteget spórolhatunk, ha a zöldségeket, gyümölcsöket eltesszük télire, és ez akkor is igaz, ha a saját kertünkben termett, és akkor is, ha a piacon vesszük az alapanyagot. Azonban a befőzés időigényes, tudatosságot és odafigyelést igényel - írja a Bors.

A gép számol és szabályoz helyettünk

A befőzés sikerességének feltétele, hogy megakadályozzuk a mikrobák elszaporodását. A pasztőrözés legegyszerűbb módja, ha 100 fokon hőkezeljük a lezárt befőtteket úgy, hogy ellepje azokat a víz. Ezt megtehetjük egy nagyobb fazékban, de a feladatot elvégezheti a befőzőautomata is.

Ez a gép egyre több helyen megvásárolható, de még mindig elég drága. Tulajdonképpen mindegy, hogy az olcsóbbat vagy a drágábbat vesszük-e meg, mert

a működésük ugyanazon alapul. Valójában egy nagy „fazékról" van szó, amibe legalább 18 befőttesüveg egyszerre belefér.

A drágább digitális készülékek ugyanazt tudják, mint az idő- és hőmérővel ellátott olcsóbbak. Előnyük a régi módszerhez képest, hogy nem minden befőtt igényli a 100 fokos dunsztolást, és a befőzőautomatánál ez 80 foknál is megoldható. Míg a hagyományos befőzésnél ragaszkodni kell a csírátlanított üvegekhez, itt elég csak tisztára mosni azokat, mert a csírátlanítást elvégzi a gép.

Forrás: Shutterstock

Vitathatatlan, hogy vannak előnyei

Előnyei közé sorolható, hogy tartósítószer- és cukormentesen is készíthetünk vele lekvárokat, befőtteket, savanyúságokat, és időt spórolhatunk meg azzal, hogy nem kell órákig a tűzhely mellett ácsorogni, és időnként megkeverni a készítendő lekvárt, hogy nehogy leégjen. Sokkal egészségesebb alapanyagokat nyerhetünk vele, amiket később felhasználhatunk. A befőzés sokkal kevesebb előkészületet igényel.

Ne feledkezzünk meg a hátrányokról sem

Hátránya, hogy az ezzel készített befőttek a felnyitásuk után a hűtőben tárolva is 7-10 nap múlva megpenészednek, mivel nincs bennük tartósítószer.

Nem használhatunk celofánt, csak tisztára mosott üvegeket és hibátlan, nem deformálódott kupakot az üvegek lezárásához. A villanyszámlánkat is megterheli.

Amire még vigyázni kell: az automatában víz van, annak felmelegítésével melegszenek fel az üvegek. A víz a működése során párolog. Ha lehet, ajánlatos a lakótéren kívül eső épületrészben járatni;

a nagy mennyiségű kiszálló gőz ugyanis könnyen penészesedést okoz a lakásban.

Ha mégis bent használjuk, kapcsoljuk be a páraelszívót is.

Az automatát igyekezzünk gazdaságosan kitölteni. Az alsó sorban lehetőleg minél több üveg álljon. A második sort pedig ne kezdjük meg, ha csak egyetlen üveg jut rá, mert nagy energiaveszteséget jelent a túl sok felesleges víz betöltése - tanácsolja a Bors.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.