Hívogató sziklaszirt Epölben - Ismerd meg Komárom-Esztergom vármegye 7 csodájának egyikét!

Forrás: Life.hu -
Epöli szikla Komárom-Esztergom vármegye kirándulás túra
A Keleti-Gerecsében kirándulva szinte elkerülhetetlen, hogy valamely kilátópontról ne pillantsuk meg az Epöl határában fekvő sziklaformációt. Tehát, aki szeret sziklákon üldögélni vagy "megmászni" azokat, biztosan első látásra beleszeret. Nemcsak felmenni élmény, de a tetején elüldögélni is jó időtöltés. 

Ha az Epöl-sziklára szeretnénk eljutni, jó tudni, hogy viszonylag könnyű, gyerekkel is járható úton haladhatunk. Nincsenek nagy szintemelkedések, és a sziklán sem fenyeget bennünket a lezuhanás veszélye, persze kelló óvatosság itt is elengedhetetlen. A kiindulópont értelemszerűen Epöl, ahova kocsival, vagy Dorogról busszal juthatunk el. Ahogy leszállunk, már látjuk is, merre kell mennünk, ahhoz azonban, hogy pontosan hol vezet fel út a sziklára, jól jöhet egy térkép is.

Forrás: Life.hu

A területen többször figyelmeztetnek arra, hogy a Natura 2000, azaz kiemelt jelentőségű természetmegőrzési övezetben járunk, ezért ne térjünk le az ösvényről, ne tapossuk le a védett növényeket. A sziklaformációt 2019-ben Komárom-Esztergom vármegye 7 csodája közé is beválasztották, amelyre a helyiek azóta is nagyon büszkék. Ennek ellenére a sziklán nem nyüzsögnek a turisták, ami még zavartalanabbá teszi az élményt. Az alábbi, egy facsonkra szögezett táblát az szikla alatti pihenőhelynél találjuk.

Forrás: Origo

Az Epöl-szikláról kiváló körpanoráma nyílik, rálátunk a Gerecse többi hegycsúcsára, valamint a Pilisre, sőt a budai hegyek is kivehetőek.

Forrás: Life.hu

Ha Epöl az úti célunk, érdemes nem a legnagyobb kánikulában nekiindulni, ugyanis az út réteken, mezőkön vezet a kopár sziklára, így tűző napon a könnyűsége ellenére is igénybe vehet minket a túra.

Ha mégis a nyár közepén megyünk, fontos, hogy vizet vigyünk magunkkal, és bár egy technikailag nem nehéz terepen járunk, a sziklás hegyoldalban elengedhetetlen a túracipő (városi sportcipőben senki ne induljon el, mert ha a lábunk meg is ússza, a cipő biztosan kárát látja a kalandnak).

A szikláról lesétálva, ha van még bennünk szufla, érdemes felmenni a Sárisápi sziklára is. Úgy tűnik, hogy egy karnyújtásnyira van, de valójában egy hatalmas kört megtéve tudunk csak felmászni rá. Oda az utunk szintén mezőkön és szántóföldeken vezet; már csak a cél előtt kell egy kis erdei útszakaszon hegyet másznunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.