Horrorbalesetek a háztartásban - mindig tudd, mi a teendő vész esetén!

seb mentőriasztás vérzés háztartási baleset súlyosabb baleset
Tudtad, hogy a statisztikák szerint nagyobb a balesetek előfordulásának esélye az otthonodban, mint autóvezetés közben? Ebből kiindulva bizony nem árt tudni, hogyan láthatod el az esetleges sérüléseket – a Bors napilap összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

A legnagyobb odafigyelés ellenére is történhet velünk a lakásunkban könnyebb, de akár súlyosabb baleset is. Ráadásul a legtöbb baleset az otthonunkban ér minket, holott ezek egy kis odafigyeléssel megelőzhetőek lennének. Ha megtörtént a baj, a súlyosságától függően kell kezelni - írja a Bors.

Elég egy rossz mozdulat az eséshez

Esésnél előfordulhat zúzódás, rándulás, ficam és törés. A véraláfutások, a kék-zöld foltok néhány nap alatt elmúlnak, de a végtag fájdalmát és a duzzanatot csökkenteni kell.

A véraláfutások, a kék-zöld foltok néhány nap alatt elmúlnak Forrás: Shutterstock/Photoroyalty

Ennek legegyszerűbb módja a jegelés, a borogatás.

Ha a boka sérült, rugalmas kötéssel a dagadás csökkenthető. Fontos a pihentetés és a tehermentesítés. Ha az esés súlyosabb és a következménye törés vagy belső vérzés, ezekkel orvoshoz kell fordulni, mert ezek otthoni kezeléssel nem gyógyíthatók.

Fokozottan igaz ez, ha fej- vagy nyaksérülés történt.

Nemcsak a késekkel vághatjuk meg magunkat

Vágott sebeknél, horzsolásoknál az első dolog, hogy tisztítsuk ki a sebet, de vágott bőrfelületet ne tartsunk folyó víz alá, mert az gátolja a véralvadást. Egyszerűbb felszíni sérüléseknél a fertőtlenítés és a sebtapasz elegendő.

Egyszerűbb felszíni sérüléseknél a fertőtlenítés és a sebtapasz elegendő Forrás: Shutterstock/Andriano.Cz

Kisebb üvegszilánkot egy steril csipesszel lehet eltávolítani. A vérzés elállításához nyomj steril gézlapot a sebre, majd kend be a sebet fertőtlenítő oldattal. Mélyebb sérüléseknél megvan a fertőzés és a gyulladás esélye. Olyan szúrt sérülésnél, amikor szennyeződés is bekerülhetett a sebbe, azt langyos vízzel ki kell tisztítani, majd be kell kötözni és el kell menni vele sebészetre.

Sebészet a megoldás akkor is, ha a vérzést nem sikerült elállítani.

Súlyosabb balesetnél, amit háztartási gép, vagy pl. kerti szerszám okozott és nagyobb ütőér is roncsolódhatott, haladéktalanul mentőt kell hívni.

A konyhában könnyen megégethetjük magunkat

Égési sérülések nemcsak a nyílt láng használata estén fordulhatnak elő, hanem bekapcsolva hagyott elektromos főzőlappal, de akár egy forró vasalóval is. Sérülésnél a testrészt burkoljuk be és engedjünk rá langyos vizet.

Sérülésnél engedjünk rá langyos vizet Forrás: Shutterstock/New Africa

Ne jegeljük, mert az károsítja a bőrszövetet.

Tejfölt vagy vajat semmiképpen ne tegyünk a sérült felületre.

Forró vizes balesetnél engedjünk hideg csapvizet az égett felületre 10-20 percen keresztül.

Életveszélyes lehet az áram

Áramütésnél az első, hogy a biztosítékot azonnal kapcsoljuk le, és csak utána nyúljunk sérülthöz.

Ha az áramütés következtében az illető elveszti az eszméletét, mentőt kell hívni.

Áramütésnél az első, hogy a biztosítékot azonnal kapcsoljuk le Forrás: Shutterstock/New Africa

A vegyszerek nem játékszerek

Előfordulhat, hogy egy gondatlanul tárolt vegyszeres palack kerül a gyerek közelébe. Ha lúgos, savas vagy maró anyagot ivott a gyerek, hánytatni semmiképpen sem szabad.

Előfordulhat, hogy egy gondatlanul tárolt vegyszeres palack kerül a gyerek közelébe Forrás: Shutterstock/Lev.Studio

Ami azonnali segítséget jelenthet, ha langyos tejet itatunk vele, mielőtt ügyeletre vinnénk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.