Jobb félni, mint megijedni: a háztartási eszközeinkre veszélyesek lehetnek a nagy viharok

Forrás: Oimheidi/pixabay.com -
Konnektor vihar villám
A nagyobb viharok idején sokan félnek attól, hogy az elektromos készülékeikben kár keletkezik. Valójában kicsi az esély arra, hogy ez megtörténik, de nem lehetetlen, ezért sosem árt az óvatosság.

Nagyon sok háztartási készülékünk elektromos árammal működik. Ilyen a televízió, a számítógép, de a hűtőszekrény is. Ezek a hálózatból 220 voltot kapnak. Abban az esetben, azonban, ha ez megemelkedik, az súlyos problémákat okoz. Az elektromos hálózatban időről időre előforduló kis túlfeszültségek ellen van védelem a hálózatban, ami lekapcsol, mielőtt az elérné az eszközeinket, de ezeket nem arra tervezték, hogy megvédjék a tárgyakat, például a villámcsapás során fellépő hatalmas áramlökéstől - írja a Bors.

A villám veszélyes lehet Forrás: Oimheidi/pixabay.com

Enyhe esőzuhanynál biztonságban vannak a készülékek akkor is, ha nem húzzuk ki a csatlakozókat a konnektorból. De

viharnál, bár kicsi az esély, hogy pont a hozzánk legközelebbi villanyoszlopba csap bele a villám, igenis valós veszélyről beszélünk.

Sőt, a veszély akkor is fennáll, ha olyan utcai oszlopba-vezetékbe csap a villám, ami tőlünk akár több kilométerrel is odébb van, mert akkor a 220 volt hirtelen fölughat akár 900 voltra is, és ezt fogja megkapni a lakásban minden, ami ekkor rá van kapcsolva az utcai vezetékre. Ilyenkor olyan mennyiségű elektromosság áramlik a hálózaton keresztül, hogy könnyedén tönkretesz mindent, és a kár akár több százezer forint is lehet.

Az a biztos, ha kihúzzuk eszközeinket a konnektorból Forrás: Shutterstock

Ha észleljük a vihar kezdetét, ellenőrizzük a helyi időjárást, hogy megtudjuk, mi közeleg.

Áztató esőnél, amikor nincs villám, nincs veszély sem.

Felhőszakadásnál azonban annál inkább. Ha jön a vihar, mindenképpen ki kell húzni a tévé, a hűtő és a számítógép csatlakozóját a konnektorból. Ezt azonban érdemes még a vihar tetőzése előtt megtenni, mert bár roppant kicsi arra az esély, hogy pont akkor csap be a villám, de ha mégis, akkor áramütés érhet bennünket. Jobb félni, mint megijedni!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.