ökológiai gazdálkodás limonádé citromhéj
A nagy melegben nincs jobb egy hűsítő limonádénál. Azonban a citrusok többségét valamilyen vegyszerrel kezelik, így gondoljuk át, mielőtt a héját is beledobnánk az italunkba - figyelmeztet a Fanny magazin.

A citrusfélék általában nagy utat tesznek meg, amíg eljutnak Magyarországra. Pont ezért igen gyakori, hogy a szüretelés után egyből lefújják azokat gombaölő szerekkel, hogy ne rohadjanak meg, mire elérnének a boltokba. Az ilyen módon kezelt gyümölcsök héjának elfogyasztása semmiképp sem javasolt.

Ezt nem lehet lemosni

A citrusfélék héján kialakult viaszréteget aligha lehet százszázalékosan lemosni. Bár remek C-vitamin-forrás lenne, viszont a vegyszerezett gyümölcsök inkább több kárt okoznak, mint amennyit segítenek a szervezetünkön. Amennyiben a citrus héjára van szükségünk, akkor vásároljunk biót, gombaölőszer- menteset vagy ökológiai gazdálkodásból származót.

Vegyük meg ezt helyette

A bio, gombaölőszer-mentes vagy ökológiai gazdálkodásból származó citrusfélék ára jóval drágább. Ezek olyan gyümölcsök, amelyek biztosan nem lettek kezelve semmilyen mesterséges vegyszerrel. Áruk pedig azért ilyen borsos, mert a szállítás alatt nagyon oda kell figyelni rájuk, nehogy tönkremenjenek.

Figyeljük a jelölést

A szabályok szerint a növényvédő szerekkel kezelt gyümölcsöket címkével köteles ellátni a forgalmazó. Azonban előfordulhat, hogy ez a jelölés nem teljesen egyértelmű. A NÉBIH tanácsa, hogy ilyen esetekben tekintsük a héjat alkalmatlannak a fogyasztásra.

Forrás: Shutterstock

Nagy dózisban káros lehet

A gombaölő szerek nagy mennyiségben igen károsak tudnak lenni. Leggyakrabban bőrirritációt okoznak, hosszú távon viszont nagyobb bajt is okozhatnak. Egyes kutatások szerint növelhetik a rák kockázatát azoknál, akik sokszor és nagy mennyiségben érintkeznek gombaölő szerrel.

Mossuk meg alaposan

Amennyiben nincs lehetőségünk vegyszermentes citromot, narancsot vagy lime-ot vásárolni, akkor mindenképpen alaposan mossuk meg őket. Ez akkor is javasolt, ha a héjat nem szeretnénk elfogyasztani. Két percre áztassuk be a citrusféléket almaecetes vízbe, ezután dörzsöljük át egy kefével, majd ismét öblítsük át.

Ezekre figyeljünk a vásárlásnál

Az adott évszakban termesztett gyümölcsök és zöldségek általában frissebbek, ízletesebbek és tápanyagban gazdagabbak. Ráadásul gyakran olcsóbbak is, mivel helyi termesztőktől érkeznek. A szezonális gyümölcsök között nagyobb az esély, hogy találunk biót, így elkerülhetjük, hogy gombaölővel vagy vegyszerrel legyenek permetezve.

Nézzük a színt és a textúrát

Mindig az olyan gyümölcsöket és zöldségeket keressük, amelyeken nincsenek barna foltok vagy sérülések. A textúra is fontos, például a salátának ropogósnak, a paradicsomnak pedig simának és feszesnek kell lennie. A banánból és mangóból nyugodtan vásárolhatunk zöldebbet, amelyek még nem értek be teljesen. Ezeket otthon rakjuk félre 2-3 napra, ennyi idő alatt tökéletesen beérnek. Ugyanis ezeknél a gyümölcsöknél előfordulhat, hogy kívülről tökéletesnek tűnnek, viszont belülről már kezdenek barnulni.

Forrás: fotohunter / Shutterstock

Sokat elárul az illat

Bizonyos gyümölcsök és zöldségek jellegzetes illattal rendelkeznek, ami általában az érettségüket jelzi. Például az érett dinnye kellemes, édes illatot áraszt, míg a túlérett gyümölcsök kellemetlen szagúak lehetnek. Használjuk az orrunkat, így sokat megtudhatunk a gyümölcs vagy zöldség frissességéről.

Kemény vagy puha?

A megfelelő állag függ attól, hogy milyen fajta gyümölcsről vagy zöldségről van szó. Általában a középutat kell megtalálnunk, hiszen a túl kemény valószínűleg még éretlen, a túl puha pedig lehet, hogy már kezd rohadni. A súly is árulkodó lehet, ugyanis minél nehezebb, annál lédúsabb: ez a gyümölcsöknél kifejezetten fontos szempont.

Ezeket ne vegyük meg

A száradt, ráncos vagy foltos ételek mindig rossz jelre utalnak. Okozhatja ezt nyomódás, penész vagy rothadás. Az ilyen rossz állapotban lévő gyümölcsöket és zöldségeket inkább ne vásároljuk meg, még akkor sem, ha le vannak értékelve, hiszen nagy az esélye, hogy már nem lehet azokat elfogyasztani.

Tároljuk megfelelő helyen

A zöldségek és gyümölcsök nagy többségére igaz, hogy száraz és hűvös helyen kell őket tárolni, erre tökéletes hely például a kamra. A burgonyát például nem szabad a hűtőbe tenni. Viszont a megkezdett gyümölcsöket érdemes egy légmentesen zárható dobozban a hűtőbe rakni. A bogyós gyümölcsöket akár le is fagyaszthatjuk, így akkor is fogyaszthatjuk őket, ha éppen nincsen szezonjuk.

Időben tegyük meg

Alapszabály, hogy minden gyümölcsöt és zöldséget alaposan meg kell mosnunk, még akkor is, ha héjas. Azonban ezt csak közvetlenül fogyasztás előtt tegyük. Ugyanis ezen ételek nagy többsége rendelkezik egy úgynevezett védőréteggel, ami óvja őket a rothadástól, penészedéstől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.