Ne te kezeld magad, ha felüti fejét az allergia

tünet antihisztamin allergia vény kezelés
A társadalom jelentős százaléka szenved szezonális allergia tüneteitől, mégis számos tévhit terjed ezzel a "betegséggel" kapcsolatban.

Ha az allergiás tüneteket nem megfelelően kezelik, az rövid távon jelentősen rontja a betegek életminőségét, hosszabb távon pedig szövődményekhez vezethet, mint például további allergiák vagy az asztma kialakulása. Az allergiás betegek gyakran próbálkoznak öngyógyítással, amely nem mindig jó ötlet.

Rohanunk a patikába és megveszünk mindent is...

Az allergiás tüneteket az emberek gyakran megpróbálják enyhíteni különböző hirdetésekből ismert, vény nélkül kapható termékekkel. Az első tévhit azonban az, hogy a vény nélkül kapható antihisztamin tartalmú szerek ugyanolyan hatékonyak lehetnek a tünetek kezelésében, mint a vényre kapható allergia ellenes gyógyszerek.

Az allergiás betegek gyakran próbálkoznak öngyógyítással, amely nem mindig jó ötlet Forrás: Shutterstock

Valóban, az antihisztamin tartalmú szerek alkalmasak az allergia bizonyos tüneteinek enyhítésére, azonban kevés segítséget nyújtanak számos más panasz esetén, például a hosszan tartó orrdugulás, vagy az allergiával járó gyulladás kezelésére.

Nem számít, mikor, milyen és mennyi orrcseppet használunk

Az allergia jellemző tünetei közé tartozik az orrfolyás és az orrdugulás. Az orrdugulás hatékonyan csökkenthető olyan dekongesztáns hatóanyagokat tartalmazó orrcseppekkel, amelyek szűkítik az ereket.

Azonban a gyakori panaszokkal küzdő betegek a vény nélkül kapható orrcseppeket a napi 3 alkalomnál is gyakrabban használják. Ennek ellenére az elvárt hatás elmarad. Az ő esetükben a valódi megoldást a szteroid tartalmú készítmény jelentheti, amelyet allergológus szakorvos ír fel, és hosszú távon csökkenti a gyulladást és az duzzanatot.

Az immunterápia több pénzt és időt igényel, mint a gyógyszeres kezelés

Az immunterápiás kezelés teljes ideje 3-5 év, amit egy 10-12 éves tünetmentes időszak követ. Az eddigi tapasztalatok alapján a betegek már az első évben jelentős javulást tapasztaltak. Egy, szénanáthás gyermekek körében végzett felmérés szerint az immunterápia alkalmazása egyharmaddal csökkentette az egészségügyi költségeket, a gyógyszerkiadásokat pedig 16%-kal.

Az immunterápiás kezelés teljes ideje 3-5 év Forrás: Shutterstock

A kezelést a betegek otthonukban végezhetik. Az immunterápia másik fontos tulajdonsága, hogy nemcsak enyhíti a tüneteket, hanem a betegség immunreakcióját is megváltoztatva megakadályozza az új allergiák kialakulását és a súlyosabb betegségek, mint például az asztma kialakulását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.