szintetikus kábítószerek Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontja drog EMCDDA függőség
Egyre többféle új, tiltott kábítószer jelenik meg Európában az utóbbi időben, ami tovább súlyosbít olyan komplex problémákat, mint a hajléktalanság vagy a fiatalkori bűnözés - hívta fel a figyelmet a Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) pénteki jelentésében.

A lisszaboni székhelyű szervezet szerint erőteljesebb politikai intézkedésekre és az egészségügyi, illetve kábítószerügyi szolgáltatások megerősítésére lenne szükség az olyan új pszichoaktív drogok miatt, amelyek akár mérgezéshez vagy halálhoz is vezethetnek.

Forrás: Shutterstock

Alexis Goosdeel, az EMCDDA igazgatója kiemelte, hogy

manapság szinte már minden pszichoaktív hatású szert lehet kábítószerként is használni.

Vannak olyan szerek, amelyek tévesen felcímkézve vagy más anyagokkal keverve kerülnek piacra, köztük például szintetikus kannabinoidok, katinonok és opioidok. A szervezet 2022 végén nagyjából 930 új pszichoaktív anyagot tartott számon.

Az EMCDDA arra intett, hogy

az újonnan előállított szintetikus drogok fogyasztóit nagyobb eséllyel fenyegeti valamilyen egészségkárosító hatás, akár mérgezés vagy halálozás is.

Az új szerek a már ismert drogokhoz hasonló formában - porként vagy pirulaként - kerülnek piacra, és a felhasználók sokszor nincsenek is tudatában annak, hogy pontosan mit vesznek be.

A szervezet megjegyezte, hogy bizonyos uniós országokban a szükségesnél kevesebb pénzt fordítanak a kábítószerhasználat káros hatásainak enyhítésére. Nagyon aggasztónak tartja, hogy az Európában manapság fogyasztott kábítószerek a korábbiaknál még sokkal jobban károsítják az egészséget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.