Ha jót akarsz magadnak, ezeket az ételeket ne fagyaszd le

Forrás: Shutterstock -
fagyasztó spenót tartósítás mélyhűtés sóska
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ételek lefagyasztása általában jó ötletnek tűnik, mivel ezzel a bennük lévő mikroorganizmusok szaporodását megakadályozzuk, így a fogyaszthatósági idejét meghosszabbíthatjuk. Ráadásul a zöldségekben és gyümölcsökben található vitaminok sem sérülnek. De vannak olyan ételek is, amiknek a mélyhűtés nagyon nem tesz jót, és a kiolvasztás után fogyasztásra alkalmatlanná válnak. A Bors részletes listát állított össze ezekről.

Zöldségek

Mivel ezeknek magas a víztartalma, az állapotromlásuk a felengedés után nagy. Ezért nem ajánlott lefagyasztani a zellert, káposztát, paradicsomot, paprikát, uborkát, hagymát, salátát és retekféléket, különösen, ha nyersen tervezzük megenni. Az uborka például puha és vizes lesz. Főzéshez azonban sokmindent le lehet fagyasztani, például a spenótot, sóskát; azonban fontos, hogy a zöldség még fagyosan kerüljön a fazékba.

Krumpli

A nyers burgonyának magas a keményítőtartalma, és a fagyasztás során megváltozik az állaga, emiatt nem fagyasztható jól. Helyette száraz helyen érdemes tárolni. Ugyanakkor a sült burgonya már lefagyasztható, majd újra fogyasztható, az állaga viszont már nem lesz ugyanolyan, mint az első sütésnél. Ha mégis a mélyhűtőbe kerülne, előbb meg kell főzni, és csak aztán fagyasztható le egy jól záródó tároló edényben.

Így fagyassz okosan – 2. rész fagyasztás mélyhűtő mirelit Forrás: Shutterstock

Majonéz

Ha nem szeretné, hogy a szendvicseden túróállagú legyen a szósz, jobb, ha a mélyhűtő helyett a hűtőszekrény egyik hűvösebb polcán tárolni, mert a mélyhűtéstől becsomósodik.

Tejtermékek

A vaj az egyetlen, ami egészen jól viseli a fagyasztást, különösen, ha utána sütésre, főzésre használjuk, de a legtöbb tejtermék alkotóelemei olvadás után szétválnak. A tejet csak abban az esetben fagyasszuk le, ha főzéshez használjuk. A joghurttal ugyanaz történik a mélyhűtés során, mint a tejjel és a majonézzel: becsomósodik. A túró vizes lesz, a tejszín szétválik, a sajt gumis lesz. A sajtok alól kivételt képez az az eset, mikor megolvasztani vagy főzni szánjuk, akkor reszelve lefagyasztható.

Egész tojás

A tojás térfogata a fagyasztástól megnőhet, így a mélyhűtőbe téve könnyen szétrepedhet a héja, sőt akár fel is robbanhat.

Főtt tészta

Kiolvasztva a tészta olyan lesz, mintha elázott volna, és teljesen ízetlen. Azonban, ha a tésztát forrásban lévő, sós vízbe tesszük, néhány másodperc múlva az állaga normális lesz, és az íze is visszatér.

Gyümölcsök

Az alma, a körte a citrusok, a szőlő és a görögdinnye nagy víztartalmuk miatt felolvasztás után felismerhetetlenné válnak, hasonlóan az uborkához. Ha turmixba, szószba, süteménybe, mártásba kerülnek, akkor fagyasztható a banán és a bogyósok is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.