Ha jót akarsz magadnak, ezeket az ételeket ne fagyaszd le

Forrás: Shutterstock -
fagyasztó spenót tartósítás mélyhűtés sóska
Az ételek lefagyasztása általában jó ötletnek tűnik, mivel ezzel a bennük lévő mikroorganizmusok szaporodását megakadályozzuk, így a fogyaszthatósági idejét meghosszabbíthatjuk. Ráadásul a zöldségekben és gyümölcsökben található vitaminok sem sérülnek. De vannak olyan ételek is, amiknek a mélyhűtés nagyon nem tesz jót, és a kiolvasztás után fogyasztásra alkalmatlanná válnak. A Bors részletes listát állított össze ezekről.

Zöldségek

Mivel ezeknek magas a víztartalma, az állapotromlásuk a felengedés után nagy. Ezért nem ajánlott lefagyasztani a zellert, káposztát, paradicsomot, paprikát, uborkát, hagymát, salátát és retekféléket, különösen, ha nyersen tervezzük megenni. Az uborka például puha és vizes lesz. Főzéshez azonban sokmindent le lehet fagyasztani, például a spenótot, sóskát; azonban fontos, hogy a zöldség még fagyosan kerüljön a fazékba.

Krumpli

A nyers burgonyának magas a keményítőtartalma, és a fagyasztás során megváltozik az állaga, emiatt nem fagyasztható jól. Helyette száraz helyen érdemes tárolni. Ugyanakkor a sült burgonya már lefagyasztható, majd újra fogyasztható, az állaga viszont már nem lesz ugyanolyan, mint az első sütésnél. Ha mégis a mélyhűtőbe kerülne, előbb meg kell főzni, és csak aztán fagyasztható le egy jól záródó tároló edényben.

Így fagyassz okosan – 2. rész fagyasztás mélyhűtő mirelit Forrás: Shutterstock

Majonéz

Ha nem szeretné, hogy a szendvicseden túróállagú legyen a szósz, jobb, ha a mélyhűtő helyett a hűtőszekrény egyik hűvösebb polcán tárolni, mert a mélyhűtéstől becsomósodik.

Tejtermékek

A vaj az egyetlen, ami egészen jól viseli a fagyasztást, különösen, ha utána sütésre, főzésre használjuk, de a legtöbb tejtermék alkotóelemei olvadás után szétválnak. A tejet csak abban az esetben fagyasszuk le, ha főzéshez használjuk. A joghurttal ugyanaz történik a mélyhűtés során, mint a tejjel és a majonézzel: becsomósodik. A túró vizes lesz, a tejszín szétválik, a sajt gumis lesz. A sajtok alól kivételt képez az az eset, mikor megolvasztani vagy főzni szánjuk, akkor reszelve lefagyasztható.

Egész tojás

A tojás térfogata a fagyasztástól megnőhet, így a mélyhűtőbe téve könnyen szétrepedhet a héja, sőt akár fel is robbanhat.

Főtt tészta

Kiolvasztva a tészta olyan lesz, mintha elázott volna, és teljesen ízetlen. Azonban, ha a tésztát forrásban lévő, sós vízbe tesszük, néhány másodperc múlva az állaga normális lesz, és az íze is visszatér.

Gyümölcsök

Az alma, a körte a citrusok, a szőlő és a görögdinnye nagy víztartalmuk miatt felolvasztás után felismerhetetlenné válnak, hasonlóan az uborkához. Ha turmixba, szószba, süteménybe, mártásba kerülnek, akkor fagyasztható a banán és a bogyósok is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.