A kellemetlen agyfagyás elkerülhető - Ez a trükk segíthet

Forrás: Shutterstock/Antonio Guillem -
migrénes fejfájás érzékenység hideg agyfagyás erős fájdalom
Az agyfagyás egy hirtelen fellépő, nagyon intenzív fejfájás, amely jeges italok, valamint hideg ételek elfogyasztása után hasít a homlokunkba. Az agyfagyás olyan rövid ideig tart, hogy nem szükséges kezelni, de a kellemetlen érzést könnyedén meg tudjuk előzni.

Mi okozza pontosan?

A Harvard kutatói a migrénes fejfájást vizsgálva jöttek rá, hogy az erős fájdalmat az agy érhálózatának hirtelen tágulása okozza. Amikor az artéria ismét összeszűkül, a fájdalom is megszűnik. Ha erős, váratlan hideg inger éri a szájpadlást és a garat felső részét, a vérerek kitágulnak, hogy elősegítsék a vérkeringést, ezzel megfelelő hőmérsékleten tartva az agyat. A kitáguló erek miatt azonban a koponyán belül megnő a nyomás, melynek eredményeként elkerülhetetlen a hirtelen jelentkező, szúró fájdalom.

A migrénes fejfájást vizsgálva jöttek rá, hogy az erős fájdalmat az agy érhálózatának hirtelen tágulása okozza Forrás: Shutterstock/Antonio Guillem

Miben különbözik a többi fejfájástól?

A migrénnel és más típusú fejfájásokkal ellentétben az agyfagyás általában legfeljebb 20-30 másodpercig vált ki fájdalmat, de egyes esetekben akár néhány percig is eltarthat. A fájdalom jellemzően a homlok közepénél a legerősebb, és innen indul hátrafelé, de szerencsére magától mindig elmúlik, fájdalomcsillapító és pihenés nélkül is. Orvosi segítséget nem igényel, de ha rendszeresen fáj a fejünk, érdemes kikérni orvosunk véleményét.

Hogyan kerüljük el?

Az agyfagyás általában akkor jelentkezik, ha a szájpadlás hátulján található idegek találkoznak a hideg étellel, itallal, de a nagyon alacsony kinti hőmérséklet és a hideg vízbe merülés is kiválthatja a kellemetlen fájdalmat. Elkerülni úgy lehet, hogy a jégkrémet vagy jégkását kicsit felmelegítjük a szánkban, lehetőleg a szájpadlás elülső részén, vagy két nyelés között tartunk egy kis szünetet, és a lehető leglassabban fogyasztjuk el a jégkrémet.

Elkerülni úgy lehet, hogy a jégkrémet vagy a jégkását kicsit felmelegítjük a szánkban Forrás: Shutterstock/Africa Studio

Mit tegyünk, hogy mielőbb elmúljon?

Szerencsére továbbra sem kell lemondanunk a jeges nyalánkságról vagy a hűsítő limonádéról, de ha mégis bekövetkezik a kellemetlen agyfagyás, jó megoldás lehet rá, ha a nyelvünket hátrahajlítva hozzányomjuk a szájpadlásunkhoz, így a nyelv melegebb felülete segít kiegyenlíteni a hőmérsékletet ezen a területen, enyhítve az erős fájdalmat - írja a Borsonline.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.